Linkuri accesibilitate

Ciocniri între manifestanți și forțele de ordine în fața casei lui Netanyahu. Mii de israelieni îi cer demisia


Mii de israelieni au demonstrat, marți, în fața reședinței oficiale a premierului israelian Benjamin Netanyahu, cerându-i să demisioneze în timp ce se confruntă cu un proces de corupție în contextul adâncirii crizei create de pandemia de coronavirus.

Popularitatea lui Netanyahu a scăzut vertiginos în ultimele săptămâni, timp în care este atacat din toate direcțiile.

Demonstranții, care sfidează ordinele de menținere a regulilor de distanțare socială și au scandat sloganuri în fața casei sale, spun că Netanyahu nu este în stare să conducă într-un moment în care se află în plin proces de corupție, în timp ce alții au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva crizei economice, accentuată de cea provocată de coronavirus.

Pe măsură ce demonstrația se apropia de sfârșit, au apărut mici conflicte între poliție și protestatari.

Pe seară, câteva sute de protestatari au pornit prin centrul Ierusalimului, unii blocând calea ferată a orașului. Poliția a spus că protestatarii au aruncat cu pietre și ouă și au vandalizat magazine, motiv pentru care a fost nevoită să intervină pentru a dispersa mulțimea cu forța, arestând și opt suspecți.

Netanyahu este în prezent în proces de corupție pentru că ar fi primit cadouri de la prieteni miliardari, tranzacționând favoruri pe care le-a făcut unor moguli media pentru o mai bună prezentare publică a sa și a familiei sale. El a negat săvârșirea infracțiunilor și a dat vina pe presă, pe sistemul judiciar și pe forțele de ordine, despre care spune că sunt angrenate într-o vânătoare de vrăjitoare împotriva sa. Procesul lui Netanyahu a început în luna mai și este programat să se reia săptămâna viitoare.

XS
SM
MD
LG