Linkuri accesibilitate

Ciocniri între poliție și protestatari la un miting anti-COVID din Londra


Protest împotriva măsurilor Covid-19 în Marea Britanie
Protest împotriva măsurilor Covid-19 în Marea Britanie

Mitingul din Piața Trafalgar al celor care se opun restricțiilor impuse în contextul pandemiei a fost marcat de ciocniri între protestatari și forțele de ordine. O nouă creștere a numărului de infectări a crescut tensiunile în societatea britanică în timp ce guvernul încearcă să frâneze creșterea numărului de cazuri prin măsuri ce nu sunt bine primite de toată populația.

Mai multe persoane, și din rândul protestatarilor și a poliției, au fost rănite după ce ofițerii au intervenit după trei ore de discursuri susține în fața a mii de persoane care au umplut piața purtând pancarte în care își arătau opoziția față de vaccinarea obligatorie, purtarea măștilor sau limitarea unor libertăți civile

Poliția a arătat că a fost nevoită să intervină ca urmare a refuzului participanților de a păstra distanța socială. Forțele de ordine au înlăturat sisteme de sonorizare, în timp ce protestatarii au aruncat cu sticle la care polițiștii au răspuns cu bastoane. Mai multe persoane au fost ridicate în cătușe.

Manifestația vine în timp ce Parlamentul se pregătește să dezbată o revizuire a legislației privind COVID-19, iar guvernul impune noi restricții pentru a limita răspândirea virusului.

Vorbitorii de la manifestație neagă că sunt adepți ai teoriei conspirației și afirmă în schimb că sunt protectori ai libertății de exprimare și a drepturilor omului.

Dan Astin-Gregory, unul din liderii manifestații, recunoaște numărul deceselor și suferința provocată de pandemie, dar spune că răspunsul autorităților este disproporțional cu pericolul virusului.

Guvernul a impus în această săptămâna închiderea barurilor și restaurantelor după ora 22, alături de cerințe mai exigente pentru purtarea măștilor și creșterea amenzilor pentru nerespectarea măsurilor. De asemenea, a interzis mare parte din adunările sociale mai mari de șase persoane, dar există o excepție pentru proteste dacă organizatorii trimis o evaluare a riscului și se obligă să respecte măsurile de distanțare socială.

Înainte de începerea demonstrațiilor, poliția a transmis că încurajează protestatarii să urmeze regulile, dar vor acționa corespunzător dacă se încalcă măsurile convenite.

Marea Britanie are cel mai mare număr de decese din cauza coronavirusului din Europa, cu circa 42.000 de victime. Numărul infectărilor, spitalizărilor și a deceselor a crescut substanțial în ultimele săptămâni.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG