Linkuri accesibilitate

Ciocniri la granția dintre Venezuela și Columbia. Au început să pătrundă ajutoare


Indicator spre frontiera dintre Venezuela și Brazialia
Indicator spre frontiera dintre Venezuela și Brazialia

Trei membri ai gărzii naţionale din Venezuela au dezertat sâmbătă, a anunţat agenţia de migraţie din Columbia, înainte de acțiunea masivă a opoziţiei de a aduce ajutoare în țară.

Trecerea spre Columbia pe podul Simon Bolivar
Trecerea spre Columbia pe podul Simon Bolivar

Actualizare: Juan Guaido, recunoscut de peste 50 de ţări ca preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat sâmbătă intrarea în Venezuela a unui prim camion cu ajutoare umanitare pe la frontiera cu Brazilia, în pofida refuzului preşedintelui Nicolas Maduro, care vede în aceste ajutoare o tentativă mascată de intervenţie militară americană.

Sâmbătă dimineaţă, două camioane care transportau circa opt tone de ajutoare umanitare au plecat de la o bază aeriană din Boa Vista (nordul Braziliei) către Pacaraima, la graniţa cu Venezuela, au anunţat organizatorii convoiului.

"Atenţie Venezuela: anunţăm oficial că primul transport de ajutoare umanitare a intrat pe la frontiera noastră cu Brazilia. Este un mare succes, Venezuela!", a scris Juan Guaido pe Twitter.

Cu puţin timp înainte, Juan Guaido, în vârstă de 35 de ani, a vorbit despre plecarea iminentă a unui convoi din Columbia: "Ajutorul umanitar este în acest moment în drum spre Venezuela pentru a salva vieţi", a spus el din oraşul de frontieră Cucuta.

Guaido a stabilit ziua de sâmbătă ca termen limită pentru intrarea în Venezuela a alimentelor şi medicamentelor, furnizate în principal de Statele Unite. Pentru a bloca intrarea lor, Caracas a ordonat închiderea vineri a celor trei principale poduri de la frontieră. Un al patrulea, cel din Tienditas, a fost blocat cu containere de armată la începutul lunii februarie.

Patru camioane cu ajutoare umanitare cu destinaţia Venezuela, pe care se aflau zeci de voluntari au încercat ceva mai devreme să forţeze trecerea din Columbia, au declarat jurnalişti AFP.

Cel puţin patru protestatari au fost răniţi în timp ce mulţimea încerca să forţeze barajele ridicate de soldaţi şi poliţişti care au lansat gaze lacrimogene şi au folosit gloanţe de cauciuc, potrivit aceloraşi surse.

Cele patru camioane se aflau la intrarea pe podul Simon Bolivar, care separă cele două ţări.

Opoziţia şi ţările care susţin caravana cu ajutoare umanitare au cerut în mod repetat armatei venezuelene să nu mai respecte ordinele preşedintelui Nicolas Maduro de a bloca intrarea acestora.

Trupele venezuelene din apropierea graniţei columbiene au aruncat sâmbătă cu gaze lacrimogene într-un grup de oameni care doreau să treacă în ţara vecină să muncească, potrivit unui martori. Militarii venezueleni au recurs sâmbătă la gaze lacrimogene împotriva a zeci de persoane care încercau să treacă un pod aflat la frontiera cu Columbia.

People cross the Simon Bolivar International bridge from Cucuta, Colombia to San Antonio, Tachira, Venezuela on February 16, 2019. - Venezuelan opposition leader Juan Guaido on Saturday called for nationwide protests next week to support volunteers planni
People cross the Simon Bolivar International bridge from Cucuta, Colombia to San Antonio, Tachira, Venezuela on February 16, 2019. - Venezuelan opposition leader Juan Guaido on Saturday called for nationwide protests next week to support volunteers planni

Guvernul venezuelean a anunțat vineri că a închis complet punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Columbia (inclusiv acest pod), invocând presupuse „ameninţări” la adresa suveranităţii ţării din partea statului vecin, de unde opoziţia venezueleană vrea să aducă sâmbătă ajutoarelor umanitare donate de mai multe ţări, începând cu Statele Unite. Tone de ajutoare sunt depozitate în oraşul de frontieră columbian Cucuta. Liderul opoziției și președinte autoproclamat Juan Guaido a trecut vineri seara granița în Columbia, deşi avea o interdicție impusă de tribunal, și a promis din nou că va aduce în țară ajutoarele umanitare.

Președintele Nicolas Maduro a ordonat și închiderea graniței cu Brazilia, unde sunt depozitate, de asemenea, ajutoare destinate populaţiei din Venezuela. Două persoane au fost ucise de forțele de securitate în apropiere de granița cu Brazilia.

XS
SM
MD
LG