Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu amenință cu alegerile anticipate dacă nu are loc rotația premierilor


Marcel Ciolacu trebuie să-i ia locul la Palatul Victoria lui Nicoale Ciucă, potrivit acordului din Coaliție. Numirea viitorului premier este însă atributul președintelui Iohannis.
Marcel Ciolacu trebuie să-i ia locul la Palatul Victoria lui Nicoale Ciucă, potrivit acordului din Coaliție. Numirea viitorului premier este însă atributul președintelui Iohannis.

Programată pentru sfârșitul lunii mai, rotația premierilor este obligatorie, în caz contrar putându-se ajunge la alegeri anticipate, susține liderul PSD, Marcel Ciolacu. „Dacă nu se doreşte, cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea ar fi direcţia”, a spus Ciolacu la un post de televiziune.

Acordul încheiat la formarea actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR prevede că rocada premierilor va avea loc în 25 mai, Marcel Ciolacu, liderul PSD, urmând să-l înlocuiască la Palatul Victoria pe Nicolae Ciucă (PNL).

Deocamdată, nimeni nu a ridicat obiecții asupra acestui schimb de premieri, așa că Marcel Ciolacu este optimist și spune că la începutul lunii mai „vom veni cu un program de guvernare şi o să începem toate procedurile legale şi constituţionale pentru această rocadă”.

Chiar dacă liderul PSD îl consideră pe actualul premier Nicolae Ciucă „un om de onoare, militar şi general”, totuși desemnarea viitorului premier este atributul președintelui Klaus Iohannis, conform Constituției.

„Dacă nu se doreşte, cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea ar fi direcţia. Ar fi păcat pentru că această coaliţie, prin intrarea PSD, în afara faptului că a adus o coerenţă guvernamentală, a adus şi o stabilitate politică şi o linişte pentru toţi factorii decidenţi din statul român într-un moment foarte critic şi nu am nicio reţinere să spun - după o guvernare de doi ani de zile de dreapta”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Chiar dacă public nu se pune sub semnul întrebării rocada premierilor, în PNL există analize asupra strategiei care ar putea fi urmată, spun surse liberale pentru Europa Liberă.

Calculele sunt de ordin electoral și liberalii nu se simt confortabil cu pierderea șefiei guvernului cu un an înainte de alegeri, în urma căreia influența partidului în actul de guvernare va scădea.

XS
SM
MD
LG