Linkuri accesibilitate

PSD anunță PNL că are „majoritate puternică” în parlament și cere un „cadru de întâlniri”


Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a trimis luni o scrisoare premierului Ludovic Orban, lider al PNL, în care-l anunță că există o „majoritate parlamentară puternică” alături de care „depinde doar de PNL dacă vor (sic!) să rămână sau nu izolați, dacă vor sau nu să pună umărul la ieșirea României din criză!”

Scrisoarea este semnată și de liderul Pro România - Victor, Ponta, al UDMR - Kelemen Hunor, al ALDE - Călin Popescu Tăriceanu și al minorităților - Varujan Pambuccian.

„Vă reamintim că necesitatea de a avea în vremuri de criză un executiv a cărui capacitate administrativă să fie deplină a fost unicul considerent pentru care Guvernul minoritar pe care-l conduceţi a primit votul de învestitură din partea Parlamentului”, se spune în textul scrisorii.

Semnatarii documentului îi cer lui Orban să accepte cât mai curând organizarea unui cadru de întâlniri de lucru periodice ale guvernului cu partidele parlamentare semnatare.

Aceștia se arată dispuși să colaboreze cu guvernul pentru a adopta „cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei”, pentru a evita o „competiţie în plan legislativ între Parlament şi Guvern.”

Ei îi amintesc premierului Orban că nu se poate baza decât pe 20% din voturile parlamentului și că guvernul pe care-l conduce „nu are o capacitate discreţionară de legiuitor delegat”, precum și că ordonanţele de urgenţă pe care le adoptă ajung tot în parlament, pentru a fi adoptate sau respinse.

Ciolacu spune separat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este momentul ca „PNL și Guvernul Orban să recunoască adevărul: nu gestionează cum trebuie nici criza sanitară și nici cea economică” și că „PNL se face că face, refuzând orice comunicare cu celelalte instituții ale statului (sic! - PNL nu este instituție) tocmai pentru a găsi și implementa, împreună, cele mai bune soluții pentru depășirea acestei crize.”

Textul integral al scrisorii deschise:

Domnului Ludovic Orban-Prim Ministrul Romaniei

Domnule Prim-ministru,

Suntem cu toţii conştienţi de provocările deosebite pe care le generează criza epidemiei de coronavirus şi ne simţim deopotrivă responsabili pentru modul în care autorităţile publice înţeleg să răspundă acestor provocări. Vă reamintim că necesitatea de a avea în vremuri de criză un executiv a cărui capacitate administrativă să fie deplină a fost unicul considerent pentru care Guvernul minoritar pe care-l conduceţi a primit votul de învestitură din partea Parlamentului.

Având în vedere atât caracterul excepţional al situaţiei, cât şi raporturile constituţionale dintre Parlament şi Guvern, considerăm că este indispensabil să stabilim neîntârziat un cadru de dialog politic instituţionalizat in interesul întregii societăţi româneşti. Starea de urgenţă ne obligă pe toţi la consens cu privire la obiectivele şi metodele acţiunii statului.

Suntem deosebit de preocupaţi de modul in care Guvernul acţionează în plan medical-sanitar pentru prevenirea răspândirii epidemiei şi suntem îngrijoraţi de lipsa informaţiilor precise cu privire la măsurile pe care le întreprindeţi şi la planul de acţiune al Guvernului pe termen scurt şi mediu.

Numeroase semnale de îngrijorare sosesc şi din partea mediului economic care aşteaptă măsuri riguroase şi rapide de atenuare a efectelor crizei şi doreşte în acelaşi timp să se implice efectiv în acordarea de sprijin pentru depăşirea dificultăţilor actuale. Există riscul major ca prăbuşirea economică la care asistăm să se transforme într-un dezastru social major şi de aceea suntem dispuşi să colaborăm cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei.

Nu in ultimul rând, dorim să evităm o competiţie în plan legislativ între Parlament şi Guvern. Vrem să vă reamintim că Guvernul pe care îl conduceţi nu are o capacitate discreţionară de legiuitor delegat. Ordonanţele de urgenţă pe care le adoptaţi ajung imediat în Parlament, unde vor fi dezbătute, urmând a fi adoptate sau respinse total ori parţial. Pentru a asigura eficienţa măsurilor de urgenţă pe care le preconizaţi este indispensabilă consultarea prealabilă cu toate partidele parlamentare. În caz contrar, aceste măsuri pot suporta modificări substanţiale în momentul adoptării, având în vedere că partidul pe care-l conduceţi se bazează în Parlament pe aproximativ 20% din voturi. Este împotriva celor mai elementare principii democratice să nu consultaţi şi să nu cădeţi de acord cu majoritatea parlamentară în materii precum organizarea şi calendarul alegerilor ori pachetele de sprijin pentru salariaţi, întreprinderi şi consumatori ce angajează cheltuieli publice majore.

Dorim, Domnule Prim-ministru, să discutăm de asemenea despre planurile pe care le aveţi pentru perioada următoare privitoare la reîntoarcerea la muncă în vederea reluării cât mai grabnice a activităţilor economice precum şi a funcţionării instituţiilor administraţiei centrale şi locale.

Ne preocupă lipsa de transparenţă decizională şi evitarea abordarii unor probleme de care dă dovadă Guvernul, precum şi efectele pe care instituirea stării de urgenţă le creează prin îngrădirea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Scopul stării de urgenţă este sporirea eficienţei actului administrativ, nu ştirbirea calităţii democraţiei. Criza va trece, dar încălcările Constituţiei şi derapajele de la bunele practici democratice vor rămâne în memoria publică.

Având in vedere cele de mai sus, în spiritul colaborării loiale interinstituţionale vă propunem să acceptaţi cât mai curând organizarea unui cadru de întâlniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare, consultări dedicate examinării problemelor semnalate mai sus, ca şi a altora ce se vor mai ivi.

Cu consideraţie,

Marcel Ciolacu - Preşedinte PSD

Hunor Kelemen - Preşedinte UDMR

Calin Popescu-Tăriceanu - Preşedinte ALDE

Victor Ponta - Preşedinte Pro Romania

Varujan Pambuccian - Liderul grupului minorităţilor naţionale

XS
SM
MD
LG