Linkuri accesibilitate

Premierul Ciolacu, după întâlnirile cu oficialii UE: Există o flexibilitate privind un nou plan legat de deficitul bugetar


Premierul român, Marcel Ciolacu, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Premierul român, Marcel Ciolacu, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Premierul Marcel Ciolacu a spus vineri că a identificat „o anumită flexibilitate” a oficialilor europeni cu privire la schimbarea țintei de deficit bugetar, asumată de România la 4,4% din PIB, de atingerea căreia depinde primirea celei de a treia tranșe din PNRR, de 2,8 miliarde de euro.

Ținta de deficit de 4.4% nu poate fi atinsă din cauza eforturilor pe care România le-a făcut pentru susținerea Ucrainei, aflată în război direct cu Rusia invadatoare, și a Republicii Moldova, supusă unui război hibrid, a explicat premierul.

Marcel Ciolacu a spus că, din estimările făcute de România, ajutorul pentru Ucraina şi Republica Moldova depăşeşte 3,5% din PIB, iar după estimările Comisiei se încadrează la 1,5%, neintroducând asumarea României pentru creşterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5%.

„Este evident că în urma efortului României de a susţine Republica Moldova şi ucraina şi ca şi ţară cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, aflată într-un conflict armat cu Rusia, că avem influenţe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o ţară cu un risc mai ridicat, faţă de Austria, de exemplu. Comisia a înţeles tot acest context”, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu după mai multe întâlniri cu oficialii de la Bruxelles.

El a precizat că România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare decât cel de anul trecut, de 6,2%, şi cu un deficit micşorat cu mai puţin de 0,5%. „Ne menţinem ceea ce ne-am asumat cu toţii, politic, ca bugetul de apărare să rămână anul acesta 2,5%.”

„Suntem singurul stat european sub un acord cu Comisia pentru descreșterea deficitului. Există o flexibilitate în acest moment privind un nou plan cu privire la deficit. Apoi, Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere. Am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg, atât la președinta Comisiei, la președintele Consiliului cât și la președinta Parlamentului European”, urmând ca o decizie să fie luată până la sfârșitul anului, a mai spus Ciolacu.

El a spus că TVA nu va crește peste 19%, confirmând astfel declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis în aceeași zi.

Principalele declarații:

  • Am avut o zi în care m-am întâlnit cu toți liderii europeni. Am avut un dialog normal, constructiv și mai ales consolidat.
  • Am vorbit foarte mult de PNRR, că România va implementa toate reformele din PNRR, fără nicio excepție, pentru că nu putem introduce cererea trei de plată.
  • Știam că vom avea o discuție și despre pensiile speciale, de aceea am venit cu o echipă tehnică de la Ministerul Justiției și de la Ministerul Fondurilor Europene.
  • Am abordat și problema deficitului bugetar.
  • Fără nicio excepție, toți liderii europeni au mulțumit românilor pentru susținerea Ucrainei, aflată într-un război armat, și a Republicii Moldova, aflată într-un război hibrid.
  • Vreau să mulțumesc tuturor liderilor europeni pentru susținerea României de aderare la Spațiul Schengen.
  • Cred că era necesară această vizită și cred, de asemenea, că, pentru prima oară, am avut o viziune comună și un plan comun.
  • Sunt convins că mă veți întreba și de pachetul pe care mi-l asum în Parlament și care va cuprinde reforma administrativă, combaterea evaziunii fiscale, aflată la 10% din PIB, și ajustările fiscale.

Deficitul bugetar

  • Comisiile tehnice au rămas să discute anumite aspecte privind deficitul bugetar, dar am stabilit principiile:
    • am anunțat că nu sunt de acord să creștem cota TVA de la 19% care va duce la creșterea inflației. Un singur punct procentual de TVA ar duce la o creștere procentuală a inflației de 0,5%.
    • Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar.
    • Ajutorarea Ucrainei și Republicii Moldova duce la creșteri, inclusiv de asigurări, mai mari decât într-o țară cum e, de exemplu, Austria, aflată mai jos.
    • Suntem singurul stat european sub un acord cu Comisia pentru descreșterea deficitului. Există o flexibilitate în acest moment privind un nou plan cu privire la deficit. Apoi, Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere. Am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg, atât la președinta Comisiei, președintele Consiliului și la președinta Parlamentului.
    • România nu poate veni cu un deficit mai mare de 6,2%, cât a fost anul trecut.

„Preşedinta Parlamentului European recunoaşte eforturile uriaşe făcute de România pentru Ucraina şi Republica Moldova”

Premierul Marcel Ciolacu, primit de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, vineri, la Bruxelles, a spus că șefa legislativului european a recunoscut eforturile financiare şi logistice uriaşe făcute de România pentru a sprijini Ucraina şi Republica Moldova.

„Contăm pe sprijinul său pentru ţara noastră în privinţa aderării la Schengen, doamna Metsola fiind unul dintre cei mai mari susţinători ai României în acest sens”, a transmis premierul Ciolacu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Întâlnire a premierului român cu șeful Consiliului European: „Mi-a reconfirmat susținerea totală pentru aderarea României la Schengen”

Premierul român, Marcel Ciolacu, susține că președintele Consiliului European, Charles Michel, a reconfirmat sprijinul total pentru aderarea României la Spațiul Schengen în întâlnirea avută vineri dimineață la Bruxelles.

„ Domnia sa (Charles Michel, Președintele Consiliului European) este unul dintre marii prieteni ai țării noastre și i-am mulțumit pentru suportul său constant, ferm și plin de energie”, a scris Marcel Ciolacu, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a spus că a ajuns la un acord cu șeful Consiliului European privind „o decizie legitimă, în favoarea României”, ca „cel mai bun antidot pentru a detensiona actualul cumul de factori care ar putea avansa euroscepticismul în zona de est a continentului”.

Ciolacu și-a exprimat speranța că „și Europa va proba, printr-o decizie în favoarea României pe tema Schengen, că solidaritatea europeană există și în realitate, nu doar în declarațiile oficiale!”

Klaus Iohannis: Este destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4%. Nu cred că vom pierde fonduri europene

Preşedintele Klaus Iohannis și-a exprimat scepticismul vineri cu privire la atingerea țintei de deficit de 4.4% din PIB, asumată prin buget și PNRR, în timp ce premierul Marcel Ciolacu era la Bruxelles pentru negocieri pe această temă. El a spus că nu crede în soluția creșterii TVA.

Întrebat despre intenţia Executivului de a cere la Bruxelles încadrarea într-o ţintă de deficit mai mare de 5,5%, președintele spune: „Am avut o discuţie, cunosc abordările promovate de coaliţie şi de guvern, este între timp destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB şi va fi depăşită. Cu cât va fi depăşită, asta va trebuie să ne explice Guvernul şi de aceea se poartă şi aceste negocieri. Părerea mea este că o uşoară depăşire a acestei ţinte nu este problematică dar pe de altă parte trebuie să vină mână în mână cu măsuri care cresc gradul de colectare şi care ne duc într-o zonă în care la anul şi în anii care urmează nu mai avem această problemă”, a spus preşedintele.

El a spus că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu, înainte ca acesta să plece la Bruxelles, privind creșterea TVA. „După părerea mea, nu este o soluţie, dar dacă pe termen scurt se găseşte, cu ajutorul experţilor, că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil guvernul le poate promova. Creşterea TVA sau scăderea TVA au mai fost discutate în foarte multe rânduri, în ansamblu, acum nu cred că este o soluţie”, a explicat Iohannis.

Şeful statului a arătat că „trebuie să creştem colectarea şi să ţinem cheltuielile sub control” și că nu crede că există riscul ca România să piardă fonduri europene.

„Aceste chestiuni se discută la Bruxelles şi nu cred că există riscul să pierdem fonduri europene, aceste discuţii se fac tocmai pentru a găsi o cale comună pentru a atenua deficitul bugetar şi pentru a veni cu soluţii care nu sunt valabile doar acum şi peste două luni, ci soluţii care în ansamblu, pe mai mulţi ani, îmbunătăţesc întreaga situaţie. Eu sper ca guvernul să vină cu nişte măsuri care fac exact ceea ce am spus acum”, a completat preşedintele.

„După părerea mea, soluţia este creşterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a precizat preşedintele.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG