Linkuri accesibilitate

Ciolacu cere măsuri economice prin decretul de prelungire a stării de urgență


Președintele Iohannis și Marcel Ciolacu
Președintele Iohannis și Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat președintelui Iohannis și Guvernului să vină cu o serie de măsuri economice prin decretul prin care se va prelungi starea de urgență.

„Care este perspectiva?! Asta așteaptă oamenii și mediul de afaceri de la președintele Iohannis și de la Guvern!

Ei și-au îndeplinit obligațiile cetățenești: au stat în case și au respectat regulile impuse de autorități. Dar ce a facut statul pentru ei în prima lună a stării de urgență?! Avem peste 1,2 milioane de români care și-au pierdut locul de muncă sau sunt în șomaj tehnic, zeci de mii de firme închise și miliarde de euro pierdute.

În aceste condiții, prelungirea stării de urgență fără o minimă garanție că vor fi luate măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconștiență totală", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Liderul PSD vine și cu o serie de măsuri pe care le propune președintelui Iohannis:

  • Transparentizarea informării, deciziilor și achizițiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgență;

  • Plan de acțiune pe termen scurt și mediu în domeniul sanitar pentru testarea populației, o condiție obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă și reluarea activităților economice ;

  • Măsurile economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă și limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile și insuficiente, după cum se poate observa!);

  • Proiectele majore de investiții pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgență pentru a reporni economia;

  • Măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgență în agricultură pentru limitarea efectelor secetei și asigurarea necesarului de hrană pentru populație.

Președintele Iohannis urmează să emită în această săptămână un decret pentru prelungirea cu încă 30 de zile a stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus.

Sunt lucruri care se mişcă, însă, trâgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control”, declara președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG