Linkuri accesibilitate

Ciolacu, după raportul SUA: Parlamentul are un grup special dedicat combaterii traficului de persoane


Marcel Ciolacu, lider PSD

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a replicat după ce raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privind traficul de persoane critică România pentru lipsa de acțiune și decide să mențină supravegherea pentru al doilea an consecutiv pentru lipsa de măsuri în gestionarea fenomenului infracțional.

Parlamentul României este singurul legislativ din Europa care are un grup special dedicat combaterii traficului de persoane. Atenția deosebită acordată acestui subiect extrem de important a făcut ca România să aibă una dintre cele mai eficiente legislații în domeniul prevenirii și combaterii acestui flagel, dar și în ceea ce privește protecția sau asistența acordată victimelor. Acest lucru a fost recunoscut la toate reuniunile și dezbaterile pe acest subiect. Parlamentul și-a făcut treaba! Este un fapt”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

În schimb, liderul PSD afirmă că problema ar apărea în aplicarea eficientă a legislației.

Într-adevăr, problemele apar în aplicarea eficientă a legislației. Deficiențele semnalate în spațiul public reprezintă probleme ale sistemului judiciar și de protecție socială. Nu am văzut la actualul guvern vreo urmă de interes legat de acest subiect. Mai mult, am constatat cu toții în acest an o explozie a violențelor și infracționalității, iar acest lucru demonstrează încă o dată că sunt total depășiți de situație. Parlamentul va rămâne la fel de receptiv la politicile în materia combaterii traficului de persoane. Guvernul trebuie să înțeleagă că interesul comun este să oferim o șansă tuturor celor care au căzut victime traficului de persoane. Și niciuna celor care fac trafic cu viețile altora”, a conchis președintele Camerei Deputaților.

În cadrul unei conferințe de presă organizată la Ministerul Afacerilor interne, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a cerut Parlamentului să lucreze cu Guvernul pentru „a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori".

Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut. Astăzi ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să ajute autoritățile. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu pentru traficanți. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!

Mă adresez Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine”, a declarat Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

Prezent la conferința de presă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a criticat inacțiunea fostei guvernări PSD pe care a acuzat-o pe paralelizarea justiției și blocarea parchetelor.

Traficul de persoane și crima organizată au ajuns la un nivel intolerabil în țara noastră. Anul trecut, traficul de persoane s-a intensificat. Acest lucru s-a datorat și datorită unei impunități pe care crima organziată a simțit-o.

Carmen Dan la Ministerul de Interne, Liviu Dragnea la Camera Deputaților, Florin Iordache la Ministerul Justiției nu au luat măsuri la timp, au distrus legislația, au paralizat acțiunea parchetelor, au descurajat poliția, au transmis un mesaj interlopilor că își pot face de cap. Intenția noastră este să facem uitat acest fenomen urât – traficul de persoane.

Vom acționa atât pe zona de combatere. Ne vom concentra atenția și pe partea de prevenție. E important să începem educația în școli, să explicăm copiilor, adolescenților pericolele care îi pândesc și să semnaleze ori de câte ori acești nemernici îi abordează.

Trebuie acționat și pentru protecția victimelor. Și această parte a fost neglijată. Acțiunea noastră va fi transnațională, grație parteneriatului nostru. Vor fi urmăriți oriunde în lume. Sunt convins că în această luptă vom avea de partea noastră cetățenii”, a fost mesajul ministrului Justiției.

Principalele concluzii ale raportului Departamentului de Stat:

Guvernul continuă să facă eforturi insuficiente de protecție a populației în fața traficului de persoane, arată raportul Departamentului de stat. Funcționarii publici și ONG-urile au identificat 698 de victime în 2019 (518 trafic pentru sex; 138 trafic de muncă, inclusiv pentru a forța victimele să cerșească și să fure; și 42 de victime ale tentativei de trafic), o creștere de la 497 în 2018 și 662 în 2017.

Aceste statistici includ victime ale căror cazuri sunt în curs de desfășurare a investigațiile și anchete penale inițiate în anii precedenți. Dintre aceste victime, 327 erau minori.

Ca și în anii trecuți, mai puțin de jumătate dintre victimele identificate au primit asistență. În 2019, 49% (339) dintre victimele identificate au primit asistență de la instituții publice, parteneriate public-privat și ONG-uri, comparativ cu 48% în 2018 și 46% în 2017.

Autoritățile au utilizat mecanismul național de identificare și trimitere a victimelor naționale pentru a identifica și sesiza victimele.

Deși ANITP a elaborat un nou mecanism în 2018, cu sprijinul ONG-urilor, guvernul nu l-a implementat în perioada de raportare. Observatorii au raportat că autoritățile nu au identificat proactiv victimele, în special în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi persoanele obligate să se prostitueze.

De asemenea, au remarcat că autoritățile nu au identificat victimele în locuri cheie, cum ar fi centrele de plasament, iar identificarea a avut loc, de obicei, după începerea unei anchete penale. În consecință, ONG-urile au susținut că numărul real de victime este mai mare decât numărul raportat.

De asemenea, observatorii au raportat că autoritățile au amendat persoane implicate în prostituție, chiar dacă erau minori, fără a căuta sursa traficului.

Pe baza informațiilor colectate în timpul procesului de identificare, autoritățile au informat victimele cu privire la serviciile disponibile, după care victimele au decis serviciile pe care le preferă și au consimțit la procesul de sesizare. Autoritățile sesizate au identificat victime adulte la ANITP și victime minore ale serviciilor de protecție a copilului.

Raportul Departamentului de stat mai arată că Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului, dar depune eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includeau creșterea semnificativă a identificării mai multor victime ale traficului, participarea la de două ori mai multe investigații internaționale și desfășurarea mai multor campanii de sensibilizare.

Cu toate acestea, guvernul nu a demonstrat eforturi tot mai mari în comparație cu perioada de raportare anterioară. Autoritățile au anchetat, urmărit penal și condamnat mai puțini traficanți. O presupusă complicitate la infracțiunile de trafic a persistat fără pedeapsă, în special cu oficialii care exploatează minori în timp ce se aflau în grija unor adăposturi administrate de guvern sau centre de plasament.

Autoritățile nu au selectat în mod adecvat sursele de trafic și nu au identificat victimele în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, persoane implicate în prostituție sau copii în instituții guvernamentale.

Serviciile pentru victimele traficului de copii au rămas inadecvate. Mai mult decât atât, a lipsit suficientă finanțare guvernamentală pentru serviciile de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii, susceptibile la re-traumatizare și cu risc de re-trafic.

Prin urmare, România a rămas pe lista de veghe de nivel 2 pentru al doilea an consecutiv.

Citește și:

România criticată într-un raport al Departamentului de Stat privind traficul de persoane

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG