Linkuri accesibilitate

Ciolacu: Parlamentarii care nu votează moțiunea, suspendați din PSD


Parlamentarii PSD care nu votează moțiunea de cenzură sau care absentează nemotivat de la vot vor fi suspendați din partid, fără dreptul de a candida la parlamentare
Parlamentarii PSD care nu votează moțiunea de cenzură sau care absentează nemotivat de la vot vor fi suspendați din partid, fără dreptul de a candida la parlamentare

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat vineri seară, după ședința de Comitet Executiv al PSD, că parlamentarii formațiunii care votează împotriva moțiunii de cenzură sau care lipsesc nemotivat de la vot nu vor mai candida pe listele formațiunii la alegeri.

Ei vor fi suspendați din partid până după alegerile generale, adică nu vor avea posibilitatea de a fi înscriși pe listele pentru viitorul parlament.

„Pentru a preîntâmpina riscurile ca parlamentarii PSD să nu voteze moțiunea de cenzură, în cazul în care un parlamentar al Partidului Social Democrat nu votează moțiunea sau lipsește nemotivat de la votul pe moțiune, până după alegerile generale va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri”, a explicat interimarul de la șefia PSD, vineri seară, după ședința de Comitet Executiv a partidului.

El a spus că partidul său se bazează deja pe 232 de voturi: de la PSD, UDMR și Forța Națională (întemeiat în noiembrie 2019 de Teodor Meleșcanu), adică lipsește doar un singur vot pentru ca moțiunea să treacă. Ciolacu a spus că în continuare are negocieri cu parlamentari neafiliați sau independenți care să susțină moțiunea de cenzură a PSD.

„În acest moment, sunt trei forțe politice parlamentare care susțin acest demers: PSD, UDMR și Forța Națională. Mai avem negocieri în continuare, în zilele următoare (…) punctual, cu anumiți parlamentari independenți sau neafiliați. Matematic, în acest moment sunt 232 de voturi. Repet, continuăm negocierea atât cu forțe politice cât și cu parlamentari neafiliați”, a adăugat președintele interimar al PSD.

PSD a depus joi o moțiune de cenzură după ce guvernul Orban și-a angajat răspunderea în parlament pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Birourile Permanente ale Parlamentului au stabilit ca moțiunea de cenzură să fie citită în plenul reunit luni, 3 ianuarie, de la ora 14.00.

Nu a fost stabilită însă o dată pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură.

La depunerea moțiunii de cenzură la birourile permanente ale Parlamentului, aceasta era semnată de 208 parlamentari, de la PSD și UDMR.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG