Senatul se va reuni într-o ședință specială de plen, miercuri de la ora 14, pentru a respinge proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc care a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu susține proiectul de lege și îl va respinge urgent în Senat.
„PSD NU susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge URGENT la Senat, care e cameră decizională.
De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are NUMAI rapoarte de respingere și avize NEGATIVE. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de RESPINGERE", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.
Liderul PSD a dat vina pe Guvern și PNL pentru întârzierea care a dus la adoptarea tacită a proiectului de lege în Camera Deputaților.
„Mai mult, GUVERNUL a dat răspuns și a trimis PUNCT DE VEDERE după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită! Mai mult, Comisia pentru Administrație condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenționat Comisia de Administrație printr-o adresă că se împlinește termenul de adoptare tacită și că trebuie să facă ceva.
Deși reprezentanții PNL mimează acum naționalismul, chiar ei sunt vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege. Pentru că au venit infectați în Parlament și nu am putut ține ședințe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege", a mai declarat Marcel Ciolacu.
În replică, Florin Roman, liderul deputaților PNL, a declarat că vina pentru adoptarea tacită a proiectului aparține PSD care ar fi profitat de perioada de activitate restrânsă pentru a nu supune proiectul la vot, într-o înțelegere pe care ar fi făcut-o cu UDMR.
„Adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD și UDMR. Nu este pentru prima dată când în Parlamentul României, PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în fața interesului național. Responsabilitatea integrală pentru adoptarea tacită a acestui proiect de dezintegrare teritorială a României revine majorității toxice a PSD și aliaților săi din conducerea Camerei Deputaților care au profitat de perioada Paștelui și de activitatea restrânsă din parlament pentru a nu trece la vot final proiectul amintit. În acest mod se procedează când o majoritate toxică vrea să treacă pe șest un proiect de lege. Am auzit din partea liderului PSD că proiectul nu a primit raport de la comisie. E o minciună! Acest proiect de lege a primit raport de respingere de la Comisia de Administrație Publică. A mai spus că nu a știut! Cum poți să spui așa ceva când stenograma ședinței din 23 aprilie arată alb pe negru că cel care a făcut anunțul este chiar Marcel Ciolacu, președinte al PSD și al Camerei Deputaților. Trocul acestei înțelegeri este susținerea parlamentară de care PSD are nevoie de la UDMR pentru a-și promova proiectele populiste, legate de epidemia de COVID.
PNL solicită PSD să solicite dezbaterea și respingerea la Senat, în câteva zile, a acestui proiect nociv. Țara este în lupta cu pandemia, iar PSD profită de aceste zile grele pentru a pune umărul la susținerea unor proiecte care vizează federalizarea României! Asta este adevărata față a PSD: și-au schimbat liderii, dar năravul a rămas același, promovarea unor politici anti-naționale și populiste", a transmis Florin Roman într-un comunicat de presă.
Limba maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice din Ținutul Secuiesc care va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în România, conform unui proiectului de act normativ adoptat tacit în Camera Deputaților.
„Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, arată proiectul de lege.
Regiunea autonomă va cuprinde, potrivit proiectului de lege actualele judeţe Covasna şi Harghita, cât şi scaunul istoric Mureş care aparţine judeţului Mureş. Scaunele sunt teritorii tradiţionale secuieşti.
„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.
Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice. Acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii.
Potrivit proiectului, va fi şi un preşedinte al Ţinutului Secuiesc, precum şi autorităţi ale Scaunelor - Consiliul Scaunal şi Preşedintele Scaunului. Va exista şi un Consiliu Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primar.
Proiectul mai arată că autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
Inițiatori ai proiectului de lege sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.