Linkuri accesibilitate

Ciolacu, replică pentru Iohannis: Nu ne șantajați cu pandemia ca să omorâți democrația


Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu
Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat după criticile foarte dure ale președintelui Iohannis pentru întârzierile în adoptarea la Senat a proiectului de lege privind carantina și izolarea.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Marcel Ciolacu afirmă că de vină pentru situație este Guvernul, iar președintele Iohannis doar încearcă să mute responsabilitatea pe Parlament.

NU ne șantajați cu pandemia ca să omorâți democrația!

Președintele Iohannis susține încălcarea drepturilor drepturilor și libertăților românilor dorită de Guvernul PNL și șantajează Parlamentul. Vrea să ascundă astfel că Executivul a pierdut total controlul asupra pandemiei din cauza propriilor prostii.

E doar vina Guvernului Orban că a încălcat drepturi și libertăți prin ordin de ministru. Așa a ajuns să provoace o criză în care pacienții infectați să plece din spitale. Este revoltător și cinic să arunci în spatele Parlamentului tâmpeniile Cabinetului Orban!", a scris Marcel Ciolacu.

Liderul PSD îi amintește președintelui declarații din trecut în care minimaliza pericolul virusului.

Dacă există români care contestă existența virusului o fac, din păcate, folosind chiar cuvintele președintelui Iohannis din martie când spunea că virusul e o ”simplă răceală”. Atunci când se gândea doar la anticipate în loc să se lupte cu pandemia!

Dezastrul în care se află astăzi România, recunoscut astăzi inclusiv de Președinte, aparține în integralitate Guvernului Său!

Ați avut toate pârghiile necesare gestionării eficiente a pandemiei. Dar ați scăpat situația de sub control! NU mai încercați să găsiți vinovați!", mai afirmă Ciolacu.

Președintele interimar al PSD încheie prin a arăta că formațiunea sa nu se a lăsa șantajată de afirmațiile președintelui și critică legea despre care susține că încalcă drepturi și libertăți cetățenești.

Ați trimis în Parlament, pe ultima sută de metri, ca de fiecare dată, o lege proastă, care încalcă flagrant drepturile și libertățile cetățenești! Proiectul a trecut deja prin Camera Deputaților și este dezbătut la Senat în comisiile de specialitate.

Nu vom ceda șantajului și nu vom permite încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Soluția este o lege clară, aplicabilă și care să nu permită abuzuri. Asta vom și face!", încheie Marcel Ciolacu.

Șeful statului a avertizat, marți, această tergiversare din Senat, PSD ar putea să devină vinovat moral de moartea a zeci, poate sute, de români și a cerut, din nou, colaborare interinstituțională pentru gestionarea măsurilor privind pandemia.

„Sunt siderat de felul în care PSD a reacționat în parlament acum, când e în discuție legea care reglementează carantina și izolarea. (...) PSD tergiversează această discuție și trebuie să recunosc că mă surprinde acest cinism exagerat", a afirmat Klaus Iohannis.

Guvernul a ajuns într-un nou vid legislativ după o decizie a Curții Constituționale care a stipulat că vechea legislație pe care guvernul își baza măsurile de a trimite cetățenii în carantină instituțională sau în izolare la domiciliu nu respectă Constituția.

Mai exact, drepturi fundamentale ale omului erau restrânse printr-un simplu ordin de ministru, fără valoare de lege. Constituția dă posibilitatea autorităților să restrângă libertățile cetățenilor doar dacă măsurile sunt prevăzute de o lege aprobată de Parlament, conform Curții Constituționale.

Astfel, din 2 iulie, cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, iar cei infectați cu Covid-19 nu mai pot fi ținuți în spitale, decât dacă sunt de acord. Cei care doresc să rămână în spitale sau locațiile unde sunt carantinați o pot face, cei care vor să plece, o pot face de asemenea, cu condiția să se izoleze singuri. Autoritățile au avertizat că cei care nu respectă autoizolarea, deși sunt infectați cu Covid-19, comit o infracțiune prevăzută de Codul Penal – zădărnicirea combaterii bolilor.

Conform bilanțului oficial din 14 iulie, 658 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

XS
SM
MD
LG