Linkuri accesibilitate

Ciolacu vrea proiect de țară și să înceapă cu Autostrada Moldovei


Marcel Ciolacu, lider interimar PSD
Marcel Ciolacu, lider interimar PSD

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, vineri, într-un mesaj de ziua Unirii Principatelor Române, că este nevoie de „​un proiect de țară serios”​, și propune ca acesta să înceapă cu Autostrada Moldovei.

România are nevoie de proiecte concrete și de politici publice care să unească cu adevărat toate provinciile istorice. Atât din punct de vedere economic, cât și social și cultural. (…) Și nimeni nu mai are răbdare ca cei care decid să-și rezolve interesele mărunte și meschine”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Propunerea liderului interimar al PSD este un „proiect de țară serios, care să fie pus în practică indiferent de cine se află la putere și care să înceapă cu autostrada Moldovei.

Marcel Ciolacu își adaptează discursul solicitărilor tot mai intense privind realizarea Autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

Studiul de fezabilitate pentru A8, revizuit

În mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, asociațiile din zona Moldovei care militează pentru construirea autostrăzii au avut întâlniri cu aceasta la Guvern și în Iași, la care au insistat pentru demararea lucrărilor.

O întâlnire a avut loc pe 8 februarie 2019, la Palatul Victoria, iar o alta, pe 16 august, când Dăncilă a zburat cu un elicopter în zona Moldovei și s-a plimbat cu bicicleta pe șantierul șoselei de centură a Bacăului.

În urmă cu trei săptămâni v-am adresat o scrisoare deschisă în legătură cu ignorarea acestei autostrăzi. Reamintim că această autostradă este vitală pentru regiunea noastră, pentru ieșirea din izolare, pentru dezvoltare și pentru crearea de locuri de muncă menite a-i menține acasă pe moldovenii care de ani buni sunt într-un adevărat exod spre alte zone ale României, dar mai ales spre Europa Occidentală. (…) Având în vedere că vineri, 16 august 2019, veți fi prezentă la Iași, dorim să avem o întâlnire pe aceeași bază de colaborare. Credem că veți fi de acord cu noi că interesele Moldovei nu mai pof fi ignorate fără asumarea tuturor riscurilor politice și sociale care decurg de aici”, i-au scris reprezentanții asociațiilor, pe 13 august.

Este vorba de asociațiile Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Moldova vrea Autostradă, Împreună pentru A8.

În ședința CSAT din 29 iulie, când a fost aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Brașov să fie declarat obiectiv strategic de interes național, președintele Klaus Iohannis a atenționat-o pe Viorica Dăncilă că Executivul pe care îl conduce continuă să încalce o lege care prevede obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei.

Avem o nouă dovadă a incapacității acestei guvernări de a dezvolta România. Este deplina responsabilitate a Guvernului de a găsi acele soluții care se impun pentru a putea realiza aceste proiecte prioritare pentru milioane de români, inclusiv posibilitatea declarării și acestui obiectiv de infrastructură ca unul strategic de interes național, lucru pe care l-am propus foarte concret în ședința CSAT de astăzi”, a declarat președintele Iohannis după ședința CSAT.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, s-a întâlnit la rândul lui cu reprezetanții asociațiilor care militează pentru autostrada A8, la sfârșitul lunii noiembrie 2019.

La întâlnire, s-a convenit, de principiu, ca în privința proiectului A8, studiul de fezabilitate să fie revizuit și completat, din fonduri europene, pe întreg amplasamentul lucrării de la Tg-Mureș la Ungheni, potrivit unui comunicat de presă transmis la acea dată de Ministerul Finanțelor.

„Legea Autostrăzii Unirii”, inițiată de PMP, a fost promulgată în noiembrie 2018.

Legea prevede ca autostrada, de circa 320 de km, să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, din credite externe, fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile urmau să înceapă în termen de 30 de zile de la promulgare

XS
SM
MD
LG