Linkuri accesibilitate

Cioloș: Am convenit cu Macron să lucrăm pentru nominalizarea șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul obținut de Kovesi


Liderul Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a anunţat, vineri, că a convenit cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, să realizeze „nominalizarea şefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruţa Kovesi l-a obţinut în Parlamentul European”.

Tot vineri, liderul PNL, Ludovic Orban a anunțat la rândul său că formațiunea sa, care face parte din grupul PPE, a convins majoritatea din Parlamentul European să o susțină pe Laura Codruța Kovesi la conducerea EPPO, în ciuda „sabotajului Guvernului”.

Anunțurile lui Dacian Cioloș și al lui Ludovic Orban coincid cu o informație preluată și de presa română, potrivit căreia Jean Francois Bohnert, contracandidatul francez al Laurei Codruța Kovesi la șefia EPPO, ar putea prelua conducerea Parchetului de la Paris specializat în fraude financiare, un fel de DNA francez, în cazul în care nu obține șefia Parchetului European.

De altfel, Alianța 2020 USR PLUS a anunțat în urmă cu câteva zile că va pune pe agenda tuturor discuțiilor și negocierilor care urmează în cadrul Parlamentului European candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror șef al Parchetului European.

Reprezentanții Alianței consideră că, după anunțarea numelor care vor prelua conducerea instituțiilor europene, Estul Europei nu este bine reprezentat.

Negocierile dintre Parlamentul European - care o susținea pe Kovesi pentru conducerea EPPO - și Consiliul Uniunii Europene, care îl sprijinea pe francezul Jean Francois Bohnert, au fost suspendate înainte de alegerile europene.

Problema este dacă se păstrează poziția vechiului legislativ, căci noul Parlament European, constituit recent la Strasbourg, are 61% dintre eurodeputați noi, fiind cea mai mare proporție de deputați europeni aflați la primul mandat de până acum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG