Linkuri accesibilitate

Șeful PNL București, condiții pentru primarul general pentru a nu-i retrage sprijinul politic


Nicușor Dan, primar general al Municipiului București
Nicușor Dan, primar general al Municipiului București

Ciprian Ciucu, primar al sectorului 6 și președinte al PNL București, i-a cerut lui Nicușor Dan să îndeplinească 10 condiții pentru ca organizația pe care o conduce să nu-i retragă sprijinul la Primăria Capitalei. Inițial, mesajul remis presei este formulat, însă, ca și cum ar fi o decizie a întregului partid.

„La peste doi ani de mandat Partidul Național Liberal îi cere Primarului General Nicușor Dan atingerea de către administrația condusă de către acesta a unor indicatori simpli, pe 10 teme prioritare, în termen de 6 luni de acum înainte”, se spune în comunicatul PNL București emis ca și cum ar fi fost mesajul întregului partid.

„Este doar normal ca Partidul Național Liberal, unul dintre cele două partide care i-a susținut campania electorală și i-a susținut activitatea să îi evalueze performanța la jumătatea mandatului, în fața bucureștenilor”, se mai spune în comunicatul PNL București.

Ciprian Ciucu, în sectorul căruia zilele trecute a fost omorâtă o femeie de o haită de câini abandonați, a aruncat răspunderea asupra primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, motivând că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), este în subordinea Primăriei Capitalei.

Pentru îndeplinirea celor zece condiții, Ciucu i-a dat și un termen lui Nicușor Dan: 6 luni, în caz contrar organizația sa îi va retrage sprijinul actualului primar general.

„Dacă va dori în continuare sprijinul #PNLBucurești, Primarul General va îndeplini până la data de 31 iulie 2023 indicatorii de realizare prezentați mai jos”, spune Ciprian Ciucu, de astă dată doar în numele organizației PNL pe care o conduce.

Cele 10 condiții

1. Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene.

Demararea execuției lucrărilor la minimum două tronsoane de termoficare finanțate cu fonduri europene.

Demararea proiectării pentru cinci loturi de termoficare a căror execuție este finanțată de către Ministerul Dezvoltării.

2. Creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții din Capitală.

Respectiv deschiderea până la 31 iulie a circulației la pasajul rutier de la Doamna Ghica, realizarea a 50% din lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea și o soluție asumată privind realizarea sau nu a străpungerii de la Podul Ciurel.

3. Mobilitatea: creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie.

Prezentarea și dezbaterea strategiei de parcare a Bucureștiului, publicarea primei variante din master-planul pe biciclete, subscrierea capitalului social al STB pentru ca societatea să poată recondiționa flota de transport public, deblocarea autorizațiilor de taximetrie;

4. Digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice;

5. Demararea reformei instituționale a PMB (o parte din companii fiind desființate, altele nu, iar reorganizarea și eficientizarea promisă în campanie nu este pusă în aplicare);

6. Creșterea transparenței instituționale. Dispozițiile de Primar nu sunt publicate pe site și doar un număr foarte mic de proiecte cu caracter normativ sunt puse în dezbatere publică;

7. Revitalizarea parcurilor și înlăturarea pericolelor din mediul urban.

Parcurile aflate în administrarea PMB, în special, Cișmigiu, Mihai I (Herăstrău), Carol I, Tineretului și Izvor se află într-o avansată stare de degradare.

În București, există pericol real de producere a accidentelor din cauza copacilor uscați.

Primarul General emite avizele de defrișare a arborilor bolnavi, solicitate de către Primăriile de Sector, cu întârzieri foarte mari. Uneori trec luni sau chiar ani, dar sunt situații când nu le eliberează deloc;

8. Finalizarea lucrărilor de consolidare începute și demararea altora noi la clădirile cu risc seismic;

9. Asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism, cu accent pe zonele centrale. Nici până acum, Baucureștiul nu de un PUG.

Actualizarea bazei de date a PUG.

Demararea a cel puțin două PUZ de regenerare urbană: unul pentru Bd. Magheru, altul pentru Calea Victoriei, care acum se prezintă ca două zone destructurate;

10. Crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți operatorii de rețele din București (Termoenergetica, STB, Apa Nova, Distrigaz, Enel, NetCity etc.).

Nu au un plan comun de investiții pe termen lung.

Acest lucru face ca, de exemplu, o stradă reabilitată recent, în câteva săptămâni sau luni să fi săpată iar.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG