Linkuri accesibilitate

Cel puțin cinci morți într-un nou atac israelian în Cisiordania


Vehicule militare israeliene pe străzile orașului Tubas, în nordul Cisiordaniei ocupate. 11 septembrie 2024.
Vehicule militare israeliene pe străzile orașului Tubas, în nordul Cisiordaniei ocupate. 11 septembrie 2024.

Un atac israelian a provocat moartea a cel puțin cinci persoane în orașul Tubas din Cisiordania, miercuri, potrivit serviciilor de urgență palestiniene. Forțele de securitate israeliene sunt într-o campanie militară extinsă în teritoriu, care ar viza grupările militante susținute de Iran.

Semiluna Roșie palestiniană a transmis că echipajele de salvare au recuperat cinci cadavre la fața locului și le-au transferat la spital, transmite Reuters.

Armata israeliană a confirmat atacul, despre care a spus că a lovit un grup militant armat, dar fără a oferi alte informații.

„Ca parte a activității de combatere a terorismului, un avion al Forțelor Aeriene Israeliene a lovit o celulă teroristă înarmată în zona Tubas”, se arată într-un comunicat al armatei.

Intrările și ieșirile din orașul Tubas au fost închise, iar vehiculele militare israeliene, inclusiv excavatoarele rutiere și transportoarele blindate, au putut fi văzute deplasându-se prin orașul aflat în apropierea graniței cu Iordania, în nordul Cisiordaniei.

Forțele israeliene au desfășurat o serie de operațiuni în nordul Cisiordaniei în ultimele două săptămâni, cu raiduri extinse în Tubas, Jenin și Tulkarm. Toate cele trei orașe au o prezență puternică a facțiunilor armate Hamas, Jihad Islamic și Fatah.

Ciocniri puternice au fost raportate între forțele israeliene și luptătorii palestinieni, în timp ce străzile și infrastructura din toate cele trei orașe au suferit pagube extinse.

Marți, un bărbat și o femeie palestinieni au fost uciși în timpul unui raid israelian asupra orașului Tulkarm, au declarat autoritățile sanitare palestiniene.

Violențele au crescut în Cisiordania de la începutul războiului din Gaza, cu operațiuni aproape zilnice ale forțelor israeliene care au fost implicare în schimburi intense de focuri cu luptătorii palestinieni. Mii de persoane au fost arestate.

Peste 680 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de la atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut, inclusiv luptători și civili neînarmați, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

În aceeași perioadă, aproximativ 40 de soldați și civili israelieni au fost uciși în atacuri ale palestinienilor sau în ciocniri cu luptătorii, potrivit agenției de securitate internă a Israelului.

Miercuri, armata israeliana a raportat un atac cu mașina la est de Ramallah, în Cisiordania, în care un bărbat israelian a fost rănit.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG