Linkuri accesibilitate

Cîțu vrea să meargă cu informatizarea ANAF la CSAT


Ministrul Finanțelor spune că informatizarea ANAF este un proiect de securitate națională.
Ministrul Finanțelor spune că informatizarea ANAF este un proiect de securitate națională.

Informatizarea ANAF și a Ministerului Finanțelor sunt proiecte de securitate națională și ar trebui realizate prin încredințare directă, consideră ministrul Finanțelor, liberalul Florin Cîțu. Pentru a ocoli birocrația, Cîțu intenționează să pună aceste proiecte pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Mergem în CSAT din disperare, pentru că altfel nu poţi să mişti lucrurile. Trebuie să intri direct în ei. Sunt oameni care sunt acolo se pare doar să facă rău României”, a explicat ministrul.

„Forţez lucrurile prin CSAT. Dacă stau şi merg pe mâna funcţionarilor publici care se ocupă de ani de zile, aceiaşi, de informatizarea ANAF, nu ajungem nicăieri. (...) Nu mai avem timp, după 30 de ani, să stăm cu acelaşi sistem ANAF. CSAT e modul în care eu încerc să ocolesc acei funcţionari care stau acolo de ani de zile şi-şi protejează sectorul, să nu îi deranjeze nimeni, să mergem pe încredinţare directă unei companii. Vom avea mai multe companii la care ne vom uita şi vom avea câteva criterii de încredinţare directă, să fie mai rapid, să avem acest soft, să conectăm ANAF la secolul acesta în câteva luni, sper cât mai repede, în martie-aprilie să rezolvăm situaţia”, a precizat ministrul., a spus Florin Cîțu, la Digi 24.

Ministrul a mai spus că pentru proiect se va face o cercetare de piață în urma căreia va fi aleasă firma sau firmele care se vor ocupa de informatizare.

„Procedura e mult mai rapidă, nu se încredințează primei firme venite. Costul nu pot să îl spun, dar veniturile pe care sperăm să le încasăm, dacă ne uităm în alte țări după informatizarea Autorității Fiscale, vorbim de zeci de miliarde de lei. Deci costul va fi nesemnificativ, comparativ. Banii au fost acolo tot timpul de la buget pentru informatizare și s-au cumpărat servere care staul pe holuri de trei ani de zile. Și de la Banca Mondială. Acolo au fost bani de la Banca Mondială și 30 de milioane de la buget”, a spus ministrul.

Cîțu a mai precizat că firmele au fost obligate să cumpere casele de marcat fiscale, care să comunice cu Fiscul, fiind aplicate și amenzi, dar că statul nu a făcut nimic pentru informatizare.

„În ultimii doi ani, statul a forţat companiile private să cumpere case de marcat sofisticate şi softuri, dar ANAF nu est gata, nici măcar nu a început licitaţia pentru softul necesar care să conecteze ANAF de aceste case de marcat. Este o responsabilitate criminală din partea statului: să-i pui pe aceşti oameni să dea bani, să-i ameninţi cu amenzi şi apoi tu să nu fii gata”, a spus Florin Cîțu.

XS
SM
MD
LG