Linkuri accesibilitate

Control la Primăria Capitalei: Prejudiciu de 40 de milioane de euro


România, Florin Cîțu

Controlul efectuat de inspectori din cadrul Ministerului Finanțelor la Primăria Municipiului București a descoperit mai multe nereguli privind modul în care au fost folosiți banii publici, unele care intră chiar în sfera penalului. În total, precizează ministrul, prejudiciul găsit este de 40 de milioane de euro.

Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, că fiind prejudiciu este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)", a subliniat Florin Cîțu.

În replică, Gabriela Firea a numit afirmațiile lui Cîțu drept „o răfuială politică" și a respins acuzațiile.

„Domnul ministru Cîţu a mai inventat încă o aşa zisă vinovăţie. A inventat şi un prejudiciu. Este de râs. Domnul ministru se bate cu mine pentru că eu sunt primul om pe lista PSD la Senat. Dumnealui este primul om pe lista PNL la Senat", a replicat Gabriela Firea.

Ministrul Finanțelor a arătat că, deși bani au existat în buget, Primăria nu a plătit decât parțial subvențiile pentru căldură și transportul public.

Veniturile PMB în 2020 sunt jur de 3,5 miliarde, deci aceste e bugetul. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%, deci au fost venituri.

Sunt două cheltuieli importante: subvenția la energia termică și subvenția la transportul în comun. Bugetul a avut aceste sume prinse, pe trimestre. Dar, dacă ne uităm la execuție, vedem că au fost date numai 332 de milioane de lei, până în septembrie, din 935 de milioane cât e pe tot anul, deci o treime, iar la transportul în comun 624 de milioane din 1,5 miliarde", a arătat Florin Cîțu.

Controlul a descoperit probleme mari în privința datoriilor, ele fiind estimate la 873 de milioane către Elcen și Radet/Termoenergetica.

Ideea e că banii au fost dați la începutul anului, la mijlocul anului, plata către subvenție nu s-a făcut. Unde sunt acești bani? La cine au ajuns acești bani? Vă promit că vom găsi unde au ajuns acești bani”, a declarat Florin Cîțu, care a arătat că verificările vor continua.

Florin Cîțu a subliniat și mai multe nereguli descoperite ce ar putea fi considerate infracțiuni penale:

  • Angajarea de cheltuieli din bugetul local cu serviciul public de alimentare cu energie termică peste limita creditelor bugetare aprobate, fapt care constituie infracțiune.
  • Plata fără bază legală din fonduri publice în exercițiile financiare 2018 și 2019 în ceea ce privește serviciul public de furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat a unor pierderi induse în valoare de 80,3 milioane lei în condițiile neîndeplinire a obligației de a implementa programe de organizare a Radet și așa mai departe.
  • Plata fără bază legală din fonduri publice a sumei de 1,4 milioane lei fără TVA reprezentând contravaloarea unor așa-zise servicii prestate pe baza contractului de prestări servicii nr. 576 din 12.06.2019. Este vorba de un festival One Year to go Europe 2020.
  • Neasigurarea bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare cumulată de 50,9 milioane lei, reprezentând pierderi înregistrate doar în exercițiile financiare 2017 și 2018 de către 18 operatori economici.
  • Plata din fonduri publice fără bază legală a sumei de 6 milioane lei în perioada 2012-2017 către RATB. A utilizat această sumă fără bază legală pentru susținerea unor activități, altele decât cele pentru acoperirea diferențelor de preț din tarif pentru transport public de persoane.
  • Neasigurarea bunei gestiuni financiare în administrarea patrimoniului public ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare 8,5 milioane lei, reprezentând contravaloarea chiriilor încasate de RATB pentru spații închiriate proprietate publică a Municipiului București.
  • Prejudicii produse bugetului local în valoare de 47 milioane lei (...) Municipiul București a schimbat condițiile în care a inițiat, atribuit și derulat contracte. Sunt contracte a căror destinație a fost schimbată ulterior.

Alte șapte nereguli au fost încadrate la fapte contravenționale și s-au concluzionat cu șase amenzi și un avertisment.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat săptămâna trecută că este definitivat controlul început în luna februarie la Primăria Capitalei, iar „legea a fost încălcată în toate aspectele investigate de Ministerul Finanţelor". Ministrul preciza atunci că Inspecţia Economică este în control la cinci dintre companiile municipale şi vor fi controlate toate.

Gabriela Firea a respins acuzațiile ministrului și a susţinut că echipa de control de la Ministrul Finanţelor nu a găsit nimic în neregulă la Primăria Capitalei şi a plecat "cum a venit".

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG