Linkuri accesibilitate

Premierul Ciucă, despre majorările propuse de PSD: „Populism care nu are ce căuta în comunicarea cu cetățenii”


Întrebat dacă-l va sancționa pe Budăi, Ciucă s-a rezumat la a spune că „sunt decizii și măsuri pe care le voi lua în conformitate cu atributul funcției”.
Întrebat dacă-l va sancționa pe Budăi, Ciucă s-a rezumat la a spune că „sunt decizii și măsuri pe care le voi lua în conformitate cu atributul funcției”.

Premierul Nicolae Ciucă a refuzat să spună miercuri dacă-l va sancționa pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, care a anunțat majorarea pensiilor și a salariului minim, fără consultarea partenerilor de guvernare și din Consiliul Tripartit.

Întrebat dacă-l va sancționa pe Budăi, Ciucă s-a rezumat la a spune că „sunt decizii și măsuri pe care le voi lua în conformitate cu atributul funcției”.

Consiliul Naţional Tripartit este compus din preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, din reprezentanţi ai Guvernului, ai BNR și ai Consiliului Economic şi Social.

Nicolae Ciucă a spus că „este o distanță foarte mare de la vorbe la fapte, cum este și o distanță foarte mare de la ceea ce înseamnă a impune sau a comunica, precum este cea de la a face ce trebuie, a fi responsabil și un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetățenii țării”.

El a comentat pretențiile lui Budăi care a spus că este „în fișa postului guvernului să aibă grijă de cetățenii săi” și a spus că măsurile pe care guvernul este obligat să le ia în sprijinul acestora nu pot fi bazate decât pe „realitatea posibilităților bugetului de stat.”

„Dar pentru aceasta trebuie să avem pe masă cifrele pe care ni le oferă bugetul de stat și de la voința politică la așteptările cetățeanului este datoria noastră să prezentăm adevărul și oamenii să știe care sunt posibilitățile Guvernului, astfel încât să nu creăm speranțe care sunt false și pe care nu putem să le ducem la bun sfârșit”, a declarat Nicolae Ciucă într-o conferință de presă susținută la Parlamentu după întrunirea conducerii PNL.

„Nu am discutat în coaliție, nu avem proiectul de buget pe 2023, nu pot să răspund cu da sau nu”, a declarat Nicolae Ciucă, solicitat să răspundă cu „da” sau „nu” dacă vor fi majorate pensiile și salariile așa cum a anunțat PSD.

Conducerea PNL s-a întrunit, miercuri, pentru a discuta despre modalitatea de comunicare aleasă de PSD, care a anunțat majorări de pensii și salarii fără consultări la nivelul guvernului și a partenerilor de coaliție.

Ministrul Muncii a afirmat că majorarea pensiilor cu 10% de la 1 ianuarie 2023 ar avea un impact de 11 miliarde de lei. Potrivit lui Marius Budăi, ministerul de Finanțe și-ar fi dat acordul pentru promovarea măsurii și subliniază că bugetul poate susține o astfel de propunere.

„Nu vom renunța la această măsură”, a insistat ministrul Muncii, într-o conferință de presă susținută în stațiunea Neptun-Olimp, după întâlnirea grupurilor parlamentare ale PSD.

Salariul minim ar urma să fie majorat, dacă propunerea PSD va fi acceptată în Coaliție, la 3.000 de lei brut, din care 200 de lei nu vor fi impozitați. Nici această soluție nu a fost discutată cu PNL sau cu partenerii din mediul de afaceri.

Majorarea de pensii și salarii ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2023, dacă se va ajunge la o înțelegere în Coaliție.

XS
SM
MD
LG