Linkuri accesibilitate

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, sub control judiciar pentru corupție. El anunţă că demisionează din toate funcţiile din PNL


Procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pe preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu. Potrivit DNA, Dumitrescu este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii. 1 februarie 2024
Procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pe preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu. Potrivit DNA, Dumitrescu este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii. 1 februarie 2024

Procurorii DNA l-au pus pe preşedintele PNL al Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, sub control judiciar. Potrivit DNA, Dumitrescu este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii. Iulian Dumitrescu a anunţat că demisionează din toate funcţiile deţinute în PNL.

Actualizare

Potrivit DNA, Iulian Dumitrescu ar fi primit peste 16 milioane de lei de la un om de afaceri care avea un contract cu Consiliul Județean Prahova. Sub control judiciar au mai fost plasate două persoane fizice, despre care News.ro scrie că ar fi sora lui Iulian Dumitrescu și soțul ei. Toți cei trei au statutul de inculpați în dosar.

Un comunicat DNA arată că Iulian Dumitrescu ar fi solicitat la sfârșitul anului 2022 unui om de afaceri să cumpere un pachet de acțiuni supraevaluate la o firmă deținută de presupușii complici ai lui Dumitrescu, inculpați în dosar.

Din acea sumă, Dumitrescu ar fi primit 16 milioane de lei. În momentul presupuselor acte de corupție, o firmă a omului de afaceri care a dat banii avea în derulare un contract cu Consiliul Județean Prahova. După cumpărarea acțiunilor supraevaluate de la unul dintre complicii lui Iulian Dumitrescu, compania omului de afaceri a mai primit un contract cu CJ, susțin procurorii DNA.

Tranzacția ilegală ar fi fost însoțită și de întocmirea unui extras de cont fals și declarații false în situațiile financiare depuse la ANAF.

Potrivit DNA, cei doi complici ai lui Iulian Dumitrescu ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale firmei tranzacționate cu toate că nu aveau dreptul legal să facă asta. O parte din acei bani ar fi ajuns la Iulian Dumitrescu sau au fost cheltuiți în folosul lui.

Procurorii îl mai acuză pe Iulian Dumitrescu că ar fi dat informații false în declarațiile de avere din 2021, 2022 și 2023.

DNA anunță că procurorii au blocat sume din conturile bancare ale celor trei inculpaţi, au sechestrat un bun imobil aparţinând inculpatului Dumitrescu Iulian şi 19 imobile aparţinând celor doi complici.

DNA precizează că în dosar se cercetată și Anna-Maria Vasile, administrator public al judeţului Prahova şi Preşedinte CA la Distribuţie Energie Electrica România SA. Anna-Maria Vasile ar fi comis fals în declaraţii, în formă continuată, mai ales în declarațiile de avere.

Iulian Dumitrescu e președintele filialei Prahova a PNL și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal.

Mai multe despre Iulian Dumitrescu aici:

Știrea inițială

Procurorii DNA au făcut percheziții, inclusiv într-o locuință din București în care locuieşte preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu. Potrivit surselor Europa Liberă ar fi vorba despre anchetarea unor suspiciuni de corupție.

Procurorii DNA Bucureşti au ajuns și la sediul Consiliului Judeţean Prahova, unde au vizat mai multe birouri.

Perchezițiile ar face parte dintr-o anchetă privind acordarea contractul pentru centura orașului Mizil. Ar exista suspiciuni legate de luare de mită și fals în declarații.

Surse citate de Agerpres au declarat că au loc percheziţii și la mai mulţi membri ai familiei lui Dumitrescu, între care și sora acestuia.

Președintele Consiliului Județean Prahova și prim-vicepreședinte al PNL, Iulian Dumitrescu, a transmis pe Facebook că pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate.

Şeful CJ Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu, afirmă că nu se va ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative.

„Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie. Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative. În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns”, a scris Iulian Dumitrescu pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat pentru News.ro că justiţia trebuie să îşi facă datoria.

„PNL este de partea aplicării legii şi nu interferează în justiţie. Totodată, PNL va aplica Codul Etic şi prevederile statutare ale partidului în funcţie de evoluţiile viitoare în justiţie. Avem încredere în justiţia din România”, a transmis Stroe.

Iulian Dumitrescu ar urma să fie dus la sediul central al DNA pentru audieri după perchezițiile domiciliare, au precizat surse judiciare pentru Europa Liberă.

Cine este Iulian Dumitrescu

Iulian Dumitrescu are 52 de ani și este președinte al Consiliului Județean Prahova din 2020. El este președinte PNL Prahova, prim-vicepreședinte PNL și a avut anterior două mandate de senator de Călărași și de Prahova, în legislaturile 2012-2016, respectiv 2016-2020.

Iulian Dumitrescu este considerat unul dintre cei mai influenți lideri din PNL, ales prim-vicepreședinte al PNL în septembrie 2021, în „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu.

O anchetă PRO TV din mai 2023 arăta cum oameni apropiaţi ai lui Iulian Dumitrescu şi-ar fi cedat afacerile cu datorii mari la stat unor cetățeni albanezi. Mai mult, arată ancheta, „instituţiile de control par paralizate sub influenţa reţelei de putere din spatele politicianului care conduce Prahova”. Jurnaliștii au documentat și rolul membrilor familiei și apropiaților lui Dumitrescu în aceste afaceri, dar și felul în care președintele CJ și-ar fi propulsat diferiți cunoscuți în puncte-cheie în CJ Prahova și la ANAF.

În vara lui 2021, Iulian Dumitrescu și senatorul liberal George Stângă au fost înregistrați de DNA în biroul lui Cătălin Drulă, atunci ministru al Transporturilor. Liderii PNL îi cereau lui Cătălin Drulă să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și al Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, așa cum a scris și Europa Liberă în iulie 2021.

Potrivit declarației de avere publicată pe pagina Consiliului Județean Prahova, la data de 15 iunie 2023, Iulian Dumitrescu avea în proprietate alături de soția lui două apartamente în București, conturi și depozite bancare în valoare totala de aproape 70.000 de lei.

De asemenea, a acordat împrumuturi în valoare de 115.000 de euro (din care 45.000 de euro acordați PNL) și aproape 170.000 de lei. Iulian Dumitrescu are credite la bănci în valoare de 180.000 de dolari, respectiv 127.000 de euro.

În 2022, potrivit declarației de avere, Iulian Dumitrescu a încasat ca salariu de la Consiliul Județean Prahova aproape 165.000 de lei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG