Linkuri accesibilitate

CJUE anulează o decizie de înghețare a averii fostului președinte al Ucrainei. Ianukovici nu scapă de sancțiuni


RUSSIA -- Former Ukrainian President Viktor Yanukovych speaks during a news conference in Moscow, February 6, 2019
RUSSIA -- Former Ukrainian President Viktor Yanukovych speaks during a news conference in Moscow, February 6, 2019

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a anulat, miercuri, o decizie a Uniunii Europene din 2019, care prelungea măsura înghețării averii fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici și a fiului acestuia, Oleksandr, pe baza acuzațiilor de delapidare a bunurilor și fondurilor statului ucrainean.

Potrivit Curții, Consiliul European nu a reușit să demonstreze „respectarea drepturilor la apărare și la protecţie jurisdicţională efectivă a persoanelor în cadrul procedurilor penale în cauză”.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene, Peter Stano, a declarat după anunțarea deciziei că fostul preşedinte ucrainean şi fiul său rămân supuşi sancţiunilor individuale impuse de Uniune pentru deturnare de fonduri. Menținerea sancțiunilor poate fi făcută în baza unor acte juridice adoptate în 2021 şi a unei expuneri de motive modificate, care nu fac parte din contestaţia vizată de CJUE.

Actualul regim ucrainean de sancţiuni pentru deturnare de fonduri va fi în vigoare până la 6 martie 2022 şi face obiectul unei reexaminări în fiecare an, a explicat Peter Stano.

Bruxelles-ul a impus măsurile împotriva fostului președinte al Ucrainei și apropiaților lui la scurt timp după prăbușirea guvernului ucrainean, în 2014, pe fondul protestelor populației. O parte a celor sancționați au contestat măsurile și nu e prima dată când înregistrează victorii.

Măsurile care îl vizează pe fostul președinte și pe fiul său au fost reînnoite în fiecare an, iar cele din 2014, 2016, 2017 și 2018 au fost deja anulate de justiția europeană. Decizia de miercuri o vizează pe cea din 2019.

Fostul preşedinte ucrainean şi fiul său sunt sancţionaţi printr-o interdicţie de viză şi îngheţarea averilor din 2014 pe baza unor proceduri penale declanşate de autorităţile ucrainene pentru deturnare de fonduri publice. Măsurile sunt menite să ajute la recuperarea pagubei de către statul ucrainean, dacă acuzaţiile sunt confirmate de tribunalele din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG