Linkuri accesibilitate

De ce nu pot fi reținuți cuțitarii și bătăușii de pe stradă? Frâna legislativă


Codul Penal nu este prietenos cu impunerea ordinii publice.

O înregistrare publicată recent pe Facebook a produs rumoare în rândul opiniei publice. E vorba de mai multe persoane care s-au filmat la o „petrecere” agitând securi, furci, cuțite și săbii. Aceștia nu pot fi reținuți, nici dacă se încăieră pe stradă. Legea nu permite acest lucru.

Începând din 2014, când a fost schimbat Codul Penal, purtatul armelor albe este interzis numai la adunări publice, manifestări cultural sportive, locuri de agrement sau în mijloace de transport în comun. Mai mult, dacă aceste arme sunt purtate în locurile enumerate mai sus, pedeapsa a fost înjumătățită de la 2 la 1 an închisoare, sau amendă.

Furci, topoare, săbii, cazmale și bâte de baseball sunt ingredientele ultimei petreceri date de „jmecherii” din București”, scrie sindicatul polițiștilor, Europol, într-o postare pe pagina de Facebook în care explică de ce polițiștii nu pot interveni și publică o înregistrare video a momentului.

Demonstrațiile de forță ale clanurilor interlope nu pot fi sancționate de polițiști.
Demonstrațiile de forță ale clanurilor interlope nu pot fi sancționate de polițiști.

Judecătorul Cristi Danileț vorbește despre disoluția accentuată a autorității statului și spune că una dintre principalele cauze adoptarea, în 2014, a noului Cod Penal care a redus drastic pedepsele aplicate infracțiunilor de orice fel. „Noul cod penal a redus pedepsele la trei sferturi din infracțiuni fără niciun fel de studiu sociologic. Apoi, reducerea efectivelor de poliție, dar și moda cu „suspendarea" pedepselor, 'liberările condiționate', uneori prea ușor, corelate cu numărul din ce în ce mai mare de infracțiuni - toate au demonstrat că politica penală a statului nu există și că infractorii, nu victimele, sunt favorizați”, a declarat Danileț pentru Europa Liberă.

Bătăile din stradă, sancționate cel mult prin control judiciar

Un alt judecător a atras atenția asupra faptului că tot mai desele răfuieli de pe străzi nu mai pot fi motiv de reținere și arestare preventivă. Tot în urma modificărilor Codului penal, procurorul poate, cel mult, să-i pună pe scandalagii de pe străzi sub control judiciar.

Vechiul cod penal permitea dispunerea măsurii arestării preventive, pe codul nou nu-i mai poți aresta preventiv, indiferent dacă ei se bat în centrul orașului.
Judecătoarea Sorina Iolanda Marinaș

Unele grupuri se întâlnesc să-și rezolve diverse conflicte, au loc bătăi, scandaluri pe stradă, pe bulevard. Pe infracțiunile de lovire, ulterior, ei fie nu fac plângere prealabilă, fie își retrag plângerile reciproce, ceea ce împiedică urmărirea penală pentru aceste fapte. Mai există apoi această infracțiune de tulburare a liniștii și ordinii publice. Vechiul cod penal permitea dispunerea măsurii arestării preventive, pe codul nou nu-i mai poți aresta preventiv, indiferent dacă ei se bat în centrul orașului. Văd că oamenii sunt supărați, sunt ultragiați. Domnule, dar ăștia se bat pe stradă și nu le face nimeni nimic. De ce nu sunt arestați? Pentru că legea nu permite luarea măsurii arestării preventive în această situație. Maximum ce poate să facă procurorul este să le dea un control judiciar și atât”, a declarat judecătoarea Sorina Iolanda Marinaș de la Curtea de Apel Craiova într-un interviu pentru presshub.ro

Scandalagii știu că nu pot fi arestați

Sorina Iolanda Marinaș susține că legea ar trebui modificată, deoarece acest gen de manifestări provoacă indignare și temeri în rândul opiniei publice. „Ar trebui făcută o statistică a acestor conflicte, mai ales în zone precum Craiova, unde se întâmplă foarte des. Nu există lună să nu se bată pe undeva. Fă o statistică de genul acesta și o să se observe foarte ușor că este nevoie de o măsură preventivă privativă de libertate la momentul acela. Nu-i poți lăsa să se bată pe stradă, ei știind că nu-i poți aresta. Astfel, ar trebui ca limita de pedeapsă să fie majorată la 5 ani pentru ca să se poată dispune măsura arestării preventive. Este clar că genul acesta de infracțiuni este periculos, este clar că provoacă indignare în rândul opiniei publice”, a mai declarat judecătoarea Marinaș.

În iunie 2020, patru mașini au fost avariate în urma unei altercații între mai multe persoane. Scenele violente au fost surprinse în cartierul craiovean Craiovița Nouă. În imagini s-a putut observa limpede cum mai multe persoane se lovesc cu bâtele. În urma incidentului a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de lovire, distrugere, amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice și cinci persoane au fost audiate. Nu există însă nicio garanție că astfel de scene nu se vor mai repeta.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG