Linkuri accesibilitate

Clase cu 15 elevi și ore de 30 de minute, propunerile INSP pentru reluarea școlii


Institutul Național de Sănătate Publică recomandă ca, din toamnă când ar urma să se redeschidă școlile, orele să se desfășoare cu maximum 15 elevi în clase și cu ore de 30 de minute, se arată în documentul publicat de Ministerul Sănătății.

Astfel, dacă este să se aplice recomandările INSP, orele de începere ar urma să fie diferite pentru fiecare ciclu, iar pauzele vor fi majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru ca elevii să aibă timp să meargă la toaletă fără să stea prea aproape unul de altul.

De asemenea, în fiecare clasă vor fi cel mult 15 elevi iar fiecare dintre aceștia va avea un spațiu de siguranță de 4 metri pătrați. Același spațiu trebuie rezervat și profesorului.

Recomandările INSP mai prevăd și că elevii ar trebui să stea la școală cel mult 4 ore pe zi iar durata unui curs nu trebuie să depășească 30 de minute.

Măștile sanitare sunt obligatorii pentru cadrele didactice, dar doar recomandate pentru elevi.

Fiecare școală va trebui să aibă o persoană care va coordona activitățile pentru prevenirea răspândirii virusului, iar elevii din ciclul primar vor trebui supravegheați în pauze ca să nu se apropie, îmbrățișeze sau să se atingă.

În fiecare instituție vor fi stabilite trasee de deplasare. Regula ar urma să se aplice inclusiv în curți.

Copiii vor fi distribuiți în clase la începutul anului școlar și nu vor mai putea fi mutați, în nicio împrejurare. Contactul între două grupuri astfel formate va fi evitat.

Nu va fi permisă funcționarea cluburilor școlare sau organizarea de activități, în timpul liber, la care să participe mai mult de 3 copii, potrivit recomandărilor INSP.

Documentul mai prevede că orele de educație fizică trebuie să fie ultimele din program, pentru ca elevii să plece apoi acasă. La acestea pot fi jucate doar fotbal și baschet în aer liber.

Regulile mai prevăd și că fotbalul se va juca la o singură poartă, cu echipe de cel mult 5 jucători. Cu excepția portarului, nimeni nu are voie să atingă mingea cu mâna, astfel că repunerile de la margine, de exemplu, se vor face cu piciorul. La baschet, copiii vor avea fiecare mingea proprie și vor arunca la coș pe rând.

De asemenea, sala de lectură se va folosi doar pentru a primi sau returna literatura de studiu.

INSP recomandă și evitarea taberelor, excursiilor, manifestărilor școlare sau extrașcolare în grup mai mare de trei persoane.

XS
SM
MD
LG