Linkuri accesibilitate

Europarlamentarul Claudiu Manda scapă de dosarul penal prin prescripție. Înalta Curte a amânat de 15 ori procesul


Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de mai multe fapte de corupție.
Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de mai multe fapte de corupție.

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în procesul în care DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul Claudiu Manda. Instanța supremă a luat act că faptele de care europarlamentarul PSD era acuzat s-au prescris pe 5 iunie. Decizia vine după 15 amânări în dosar.

Celălalt inculpat în dosar, fostul director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Marius Simcelescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

DNA l-a acuzat pe Claudiu Manda că, în 2015, ar fi intervenit pe lângă Marius Simcelescu, director al AJPIS Dolj, pentru a stopa executarea silită a unor beneficiari de ajutoare sociale.

Mai exact, era vorba de 59 de locuitori ai comunei Bratovoiești din Dolj. În schimb, aceștia ar fi urmat să voteze cu PSD, partidul din care și Manda face parte.

„Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”, se menționează în comunicatul DNA.

Ca urmare a intervenției lui Claudiu Manda, susțin procurorii, „Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale”.

Dosarul deschis de DNA a ajuns pe masa magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție în aprilie 2021. Au fost 15 termene de judecată finalizate prin amânare.

Pe 5 iunie, faptele de care era acuzat Claudiu Manda s-au prescris ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind prescrierea faptelor.

Prejudiciul calculat în dosar, prin nerecuperarea sumelor plătite ilegal, a fost de 315.000 lei. Banii vor fi recuperați, conform deciziei ICJ de luni, 12 iunie 2023, de la Marius Simcelescu. Claudiu Manda va plăti doar cheltuielile de judecată.

Claudiu Manda este membru PSD și președinte al filialei județene Dolj a partidului de mai bine de 10 ani. A intrat în Parlamentul României în 2004 și a trecut și pe la Camera Deputaților și pe la Senat.

Între 2017 și 2019 a fost președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității S.R.I..

Iar între 2018 și 2019, președinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale.

Din 2020, reprezintă PSD la Parlamentul European. Este căsătorit cu Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG