Linkuri accesibilitate

Dosar penal împotriva AUR după mesajul antisemit. Claudiu Târziu: „Pe viitor o să fim mai atenți”


Pe 3 ianuarie, partidul AUR a postat pe site-ul său un comunicat în care condamnă „experimentele ideologice” efectuate asupra tinerilor din școli.
Pe 3 ianuarie, partidul AUR a postat pe site-ul său un comunicat în care condamnă „experimentele ideologice” efectuate asupra tinerilor din școli.

Parchetul General a deschis un dosar penal împotriva AUR după ce membrii săi ar fi acuzat ministerul Educației de ridicarea „la rangul de ‘materii’ teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente”, precum Istoria Holocaustului.

Procurorii Secției de urmărire penală s-au autosesizat și au deschis dosar penal pentru infracțiunea prevăzută în art. 6 din OUG nr. 31/2002, ce interzice „minimizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului”.

Ancheta a pornit de la un comunicat de presă emis pe 3 ianuarie de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”

La scurt timp după publicarea comunicatului de presă al AUR, ambasadorul Israelului și Institutul „Elie Wiesel” au condamnat „afirmațiile jignitoare” făcute de reprezentanții partidului.

„Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete. Noua generație trebuie să cunoască în profunzime această pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înțeleagă că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu își au locul în societatea de astăzi și că acestea contravin valorilor democratice și europene însușite de România”, se arată într-o postare făcută publică pe pagina de Facebook a ambasadorului israelit, David Saranga.

Claudiu Târziu, co-președintele partidului AUR, a comentat decizia luată de Parchetul General.

„Păi așteptăm să-și facă procurorii datoria, fiindcă nu avem noi ce să spunem aici. Dacă vom fi invitați la Parchet să dăm explicații, să oferim poziția noastră, o vom face negreșit, e ceva firesc, justiția trebuie să-și urmeze cursul. Eu sunt absolut convins că la o cercetare serioasă a acestui caz, dosarul se va închide rapid din lipsă de orice fel de probă privind această acuzație”, a transmis Târziu pentru Europa Liberă.

Târziu a ținut să catalogheze citirea postării drept „superficială”. Întrebat de cum justifică folosirea sintagmei „Experimentele ideologice asupra copiilor din România” la doar două rânduri distanță de menționarea educației sexuale și a istoriei Holocaustului, acesta a punctat că, de fapt, singurul element ideologic din textul său este cel al „educației sexuale”; mai mult, Târziu susține că ar fi putut da la fel de simplu alte exemple.

Cu toate acestea, co-președintele AUR regretă că nu au fost mai atenți la ceea ce partidul a încercat să comunice.

„Să fim poate mai expliciți, mai clari în informare astfel încât să nu mai existe niciun fel de dubiu la o lectură superficială, așa cum s-a întâmplat”.

Politicianul a mai ținut să evidențieze că nimeni „alfabetizat în limba română” nu ar fi putut interpreta textul în felul în care a fost interpretat. Acesta a adăugat că orice „creștin autentic” nu poate să fie împotriva altor religii, inclusiv împotriva evreilor.

Derapajele AUR au fost surprinse în repetate rânduri în trecut.

În februarie 2021, senatorul AUR, Sorin Lavric i-a adus un omagiu în Parlament lui Valeriu Gafencu, fost membru al Mișcării Legionare, care a incitat cu un pistol în mână elevii din liceele ieșene pentru a se alătura loviturii de stat din ianuarie 1941.

Reprezentanții Institutului „Elie Wiesel” au precizat că Gafencu a fost condamnat la închisoare pentru fascism, după ce Mișcarea Legionară a fost interzisă.

Tot AUR îl susține pentru funcția de premier pe Călin Georgescu, simpatizant al fostului dictator Ion Antonescu și a lui Corneliu Zelea Codreanu.

Potrivit G4Media, însuși Claudiu Târziu a participat, în 2016, la o conferință organizată de șeful Mișcării Legionare, Șerban Suru. La final, Târziu s-ar fi pozat alături de soția lui Suru și de acesta.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG