Linkuri accesibilitate

Hip Hip Hipster: Clubhouse, noua rețea de socializare-fenomen. Avantaje și riscuri pentru utilizatori


A apărut un alt tip de influencer pe Clubhouse, unul mai matur - persoane care au deja venituri și experiență.
A apărut un alt tip de influencer pe Clubhouse, unul mai matur - persoane care au deja venituri și experiență.

Noua rețea de socializare Clubhouse a apărut recent pe piață și a devenit deja extrem de populară. Dar încă nu vă grăbiți, pentru că nu oricine o poate accesa.

Rețeaua Clubhouse a fost lansată în aprilie 2020, atrăgând mult interes și mai ales investiții masive din Silicon Valley - compania valorează deja un miliard de dolari.

Deși „intrarea” se face doar pe baza invitațiilor primite de la membrii existenți ai rețelei, Clubhouse are deja peste 10 milioane de utilizatori. Socializarea pe Clubhouse se face audio.

Fără mesaje, fără video, utilizatorii se pot alătura „camerelor” unde o gazdă discută singură un subiect sau cu câțiva interlocutori, precum un podcast sau o emisiune radio. Însă intenția creatorilor a fost de a aduce un element interactiv între moderatori și ascultători, așadar în unele camere comunicarea funcționează pe un sistem prin care utilizatorii pot vorbi și ei pe rând.

Majoritatea celor care găzduiesc aceste conversații sunt figuri cunoscute, mai ales în lumea IT&C. De curând, prezența lui Elon Musk a atras un val nou de utilizatori. Pe măsură ce aplicația crește, celebrități precum Oprah Winfrey și activiști pentru diferite cauze se alătură și ei.

Conversațiile de pe Clubhouse încearcă să compenseze pentru lipsa acută de socializare pe care o simt mulți. În unele camere se discută despre sectorul IT&C, în altele se țin cuvântări pe diverse teme sau chiar și cursuri, iar alte camere seamănă mai mult cu o petrecere sau un bar în care lumea vorbește sau cântă karaoke împreună. Atunci când camera se golește complet, aceasta dispare.

Clubhouse se bazează pe conținut audio
Clubhouse se bazează pe conținut audio

Fondată de doi veterani ai industriei IT&C din Silicon Valley, Paul Davidson și Rohan Seth și susținută din investițiile firmei de capital de risc Andreessen Horowitz, Clubhouse este o aplicație bazată pe infrastructura chinezească Agora. Deși, teoretic, Agora nu are permisiunea să acceseze datele utilizatorilor, nimeni nu cunoaște datele la care aceștia au de fapt acces. Și este doar una dintre problemele îngrijorătoare ale aplicației.

Produsul potrivit, la momentul potrivit?

Contează contextul, forma de exprimare vocală, neexploatată încă de rețelele sociale. Niciunul dintre giganți nu a reușit să lanseze o astfel de aplicație în momentul potrivit, în contextul potrivit, de către oamenii potriviți. Un produs foarte bun poate să moară dacă nu este din punct de vedere politic și strategic executat corect,” explică pentru Europa Liberă Dragoș Stanca, antreprenor și expert media.

Clubhouse a reușit să exploateze un moment unic pe piață, în care mulți utilizatori de social media sunt sătui de platformele pe care le folosesc de câțiva ani, dar în același timp sunt dependenți de acestea pentru a putea interacționa cu prieteni sau cu oameni noi în timp ce stau închiși în case. Podcasturile au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Vocea, un instrument neglijat de platformele pe bază de text (precum Twitter) sau imagine (precum YouTube), a devenit o nouă resursă de exploatat, cu potențial necunoscut.

Deși rețeaua este încă nouă, aceasta nu a trecut neobservată - giganții social media precum Facebook și Twitter lucrează deja la funcții care le copiază pe cele ale Clubhouse:

Adesea, inovațiile devin feature și nu produs - la fel, se va considera că integrarea vocii va fi considerată a fi un format, nu un produs în sine,” explică Stanca. Viitorul Clubhouse rămâne neclar, așadar, fiind prinsă între două scenarii alternative - poate rămâne o aplicație unică sau poate fi asimilată de alte rețele sociale.

Deocamdată Clubhouse nu a reușit să introducă un sistem de monetizare, care ar permite influencerilor să își câștige venitul pe platformă. Acest lucru a generat un alt tip de influencer pe Clubhouse, unul mai matur - persoane care au deja venituri și experiență, care văd rețeaua ca fiind o oportunitate de networking sau de împărtășit cunoștințe, mai degrabă decât de creștere.

Clubhouse este populat mai ales de early adopters, oamenii care au fost primii utilizatori LinkedIn, Twitter, Facebook,” adaugă Dragoș Stanca.

Stanca scoate în evidență un aspect esențial al noii rețele de socializare - „toate produsele din tehnologie trebuie să fie cool, să fie aspiraționale, să fie oameni alături de care vrei să te afișezi. Social media are nevoie de un nivel de atractivitate.

În acest moment, pe lângă faptul că utilizatorii pot da peste o cameră în care vorbesc oameni precum Elon Musk sau Lindsay Lohan, atractivitatea aplicației se trage și din exclusivitatea acesteia.

Accesul se face doar pe baza unei invitații - fiecare utilizator poate invita alți doi. Clubhouse este disponibil doar pentru utilizatorii Apple în acest moment, oameni care au în general un venit mai mare și care beneficiază de o poziție socială mai privilegiată, conform observațiilor lui Dragoș Stanca.

Pe măsură de aplicația crește în popularitate, aceasta poate rămâne elitistă sau se poate deschide către publicul larg, două scenarii care arată foarte diferit. Comparând posibila creștere a Clubhouse cu fenomenul de fine dining, Stanca explică: „cele două variante sunt păstrarea lui într-o zonă cool, hipsterească, exclusivistă, sau poate să meargă în mass market și să devină un McDonald’s, un KFC.”

Conform unui studiu Digitas România și Publicis Media, rețeaua pare să încorporeze utilizatori într-un ritm rapid. Până în 14 februarie 2021, aplicația avea deja în jur de 75 de mii de utilizatori în România, în jur de 13% din cei care dețin iPhone-uri în mediul urban.

Dezavantaje și controverse

În ultimii ani însă, publicul și-a îndreptat atenția nu doar spre avantajele rețelelor de socializare, cât și spre dezavantajele lor.

Nu se știe cu siguranță dacă datele trimise prin Clubhouse ajung sau nu la guvernul chinez, din cauza infrastructurii chinezești Agora pe care se bazează aplicația. Aplicația a funcționat o vreme în afara cenzurii internetului din China, permițând utilizatorilor să discute liber despre genocidul împotriva uigurilor, statutul Taiwanului și democrația în Hong Kong, însă a fost interzisă acum o lună.

Clubhouse, la fel ca toate celelalte platforme de social media care își au originile în Statele Unite, provoacă dubii privind confirmitatea cu cerințele Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), care controlează strict utilizarea datelor din Uniunea Europeană.

Protecția datelor rămâne una dintre cele mai mari probleme ale aplicației care accesează contactele din agenda utilizatorilor. Aplicația conectează un utilizator cu un altul, chiar dacă primul nu a lăsat aplicația să îi acceseze contactele, atâta timp cât al doilea a permis accesul. Această atitudine insistentă către conexiuni nu este unică aplicației Clubhouse, însă rămâne îngrijorătoare.

Cel mai atractiv aspect al aplicației devine și una dintre cele mai mari probleme - modul comunicării. „În acest moment, efemeritatea discuțiilor ese unul dintre punctele de atracție ale platformei. Poți să fii tu, poți să te exprimi liber, e de bun simț când nimeni nu înregistrează pe nimeni,” explică Dragoș Stanca.

Mulți utilizatori au profitat însă de conversațiile care nu sunt înregistrate și de camerele care dispar odată ce conversațiile se încheie, hărțuind alți utilizatori sau împărtășind teorii conspiraționiste. Există deja acuzații de rasism, islamofobie și antisemitism împotriva unor utilizatori.

Clubhouse nu a dezvoltat încă un sistem funcțional de moderare și monitorizare a discuțiilor care să bifeze un nivel satisfăcător de răspundere legală. „Dezbaterile care au apărut sunt legate de securitate și viitoarele responsabilități legale - în acest moment, pentru a dovedi anumite acuzații de tipul hărțuirii sau agresiunii verbale, Clubhouse păstrează înregistrările o perioadă pe care nu o precizează. Autoritățile vor avea cereri și reclamații,” spune Dragoș Stanca.

Atât prezentul, cât și viitorul aplicației, sunt nesigure din cauza volatilității domeniului IT&C, dar Clubhouse mai are cu siguranță multe aspecte de îmbunătățit. Deocamdată, aplicația are succes în pofida acestor lucruri.

Ca orice nouă platformă care are succes, vin pe lângă și problemele și provocările. Poate în viitor vom vedea un Clubhouse complet redesenat din cauza consecințelor legale sau morale sau schimbarea modelului de business. În tehnologie, se operează în real-time - în fiecare zi, înveți ceva nou, ajustezi, îmbunătățești,” încheie Dragoș Stanca.

*Articol scris de Sabina Șancu, stagiară Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG