Linkuri accesibilitate

CNA a amendat cu 100.000 de lei postul România TV pentru derapajele din emisiunile despre moartea ziaristei Iulia Marin


Ziarista Iulia Marin a murit la doar 32 de ani în urma unei grave depresii.
Ziarista Iulia Marin a murit la doar 32 de ani în urma unei grave depresii.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat cele două emisiuni realizate de Victor Ciutacu la postul România TV, în care s-a discutat despre moartea jurnalistei Iuliei Marin, cu o amendă de 100.000 de lei, adică 20.000 de euro.

Propunerea a fost formulată de Monica Gubernat, președinta CNA.

A mai existat o propunere din partea lui Mircea Toma de întrerupere a programului România TV pentru zece minute, dar la vot a trecut amenda, scrie paginademedia.ro.

Jurnalista Iulia Marin, cu o experiență de 11 ani în presă, a murit la vârsta de doar 32 de ani. A scris de-a lungul carierei la Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și în ultimii trei ani la Libertatea, au anunțat colegii ziaristei.

Monica Gubernat, care se află la al doilea mandat în CNA, fiind susținută de PSD, a precizat că este cea mai mare amendă dată de CNA pentru încălcarea articolului 47 din lege.

"Vreau să spun apăsat, că fac această propunere raportându-mă la cadrul legal, la amenzile primite pentru încălcarea articolului 47 cu 4 ale acestui post şi mai ales la istoricul pe care această instituţie îl are în aplicarea acestui articol, şi care, sincer nu ne face cinste, pentru că nu cred că am dat vreo amendă mai mare de 20.000 de lei (...)

Propunerea mea este de 100.000 şi vreau să se reţină că este cea mai mare amendă pecuniară pe care o propune CNA-ul pentru încălcarea articolului 47”, a spus Monica Gubernat.

Sancțiunea primită de România TV reprezintă jumătate din amenda maximă posibilă, conform legii.

În 2018, ProTV a primit amendă maximă de la CNA, în valoare de 200.000 de lei pentru depăşiri excesive de publicitate, la fel ca Prima TV, în 2015, din același motiv.

Reacția lui Victor Ciutacu după aflarea deciziei CNA a cuantumului amenzii nu s-a lăsat așteptată.

"100.000 lei amendă, pe bază de percepții, păreri personale și opinii. Fiindcă punem întrebări. Rar am văzut/trăit o asemenea mizerie. Dacă mă întreabă cineva pe mine, partea direct vizată, e obligatoriu să cerem reanalizarea cazului și, în funcție de răspunsul primit, să contestăm în instanță sancțiunea. Dat fiind că radiodifuzorul, adică Romania TV, nu realizatorul, adică eu, e amendat, decizia nu e la mine. Dar o intuiesc. Numai că altcineva trebuie s-o anunțe.

Vremea capetelor plecate și a falsei amabilități reciproce a trecut. Mă lasă rece presiunile, apelurile publice, strângerea de semnături la găleată și folosirea lor pentru execuția noastră în general și a mea în particular", scrie Ciutacu pe Facebook.

Emisiunile realizate de Victor Ciutacu au ajuns în atenția CNA ca urmare a reacțiilor vehemente venite din societatea civilă și media, față de modul în care a fost tratată moartea jurnalistei Iulia Marin de la Libertatea.

Ședința CNA de acum două zile, la care au fost prezenți realizatorul celor două emisiuni incriminate, Victor Ciutacu, și Roxana Niculescu, avocata România TV, a fost întreruptă după 4 ore de dezbateri fără a se lua vreo decizie.

Victor Ciutacu și-a apărat emisiunile, susținând că scopul acestora a fost să ridice întrebări despre modul în care conducerea Libertatea, în speță redactorul șef Cătălin Tolontan, a respectat legislația muncii și a ținut cont de depresia de care suferea Iulia Marin.

Victor Ciutacu a fost extrem de vocal, a încercat să monopolizeze dezbaterea, întrerupându-i continuu pe membrii CNA și a fost sarcastic la adresa lor. A cerut chiar recuzarea a doi dintre ei - Dorina Rusu și Mircea Toma -, pe motiv că prima este cea care a făcut sesizarea, iar cel de-al doilea „l-a judecat”.

Argumentele și atitudinea lui Victor Ciutacu nu i-au convins însă pe toți membrii CNA, ca dovadă amenda mare primită joi.

De pildă, Dorina Rusu i-a reprosat că „problema cea mai gravă este că aţi folosit afecţiunea unui jurnalist ca să duceţi lupta dumneavoastră cu altă redacţie. După prima emisiune, în care toţi ne-am aşteptat să vă cereţi scuze, aţi venit de fapt şi aţi folosit boala ca să continuaţi”.

„Unul dintre invitaţii dumneavoastră (Răzvan Savaliuc) a afirmat că nu ar angaja un om cu afecţiuni psihice. Trebuie să vă faceţi datoria de moderator”, a argumentat Dorina Rusu.

Replica lui Victor Ciutacu a fost în termeni prea puțin eleganți:

„ Și eu în momentul ăla trebuia să sar peste masă și să-i dau un cap în gură lui Savaliuc, să-l rog să-și ceară scuze și să angajeze un om cu dizabilități psihice?”

Mai multe redacții de presă, asociații și personalități au semnat un apel demarat de Libertatea împotriva discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul de televiziune.

Moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată în cele două emisiuni realizate de Victor Ciutacu prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

XS
SM
MD
LG