Linkuri accesibilitate

CNCD: Vladimir Tismăneanu, amendat cu 5.000 de lei pentru postarea despre Țăndărei


Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să îl amendeze cu 5.000 de lei pe Vladimir Tismăneanu pentru distribuirea unui fotografii care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate", alături de comentariul: „Super tare".

„Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale dl. Vladimir Tismăneanu în cuantum de 5.000 de lei potrivit O.G. 137/2000. La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare).

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți (8 voturi)", transmite CNCD. Inițial, președintele CNCD, Asztalos Csaba, anunțase pe facebook faptul că ia în considerare scuzele profesorului Tismăneanu.

DOCUMENTUL INTEGRAL CU DECIZIA CNCD

Pe 11 aprilie, profesorul Tismăneanu a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care a preluat o imagine cu niște ciori pe un gard pe care era inserată mențiunea „Aeroportul Țăndărei/Toate zborurile sunt anulate” și cu comentariul politologului „Super tare, mulțumesc Denisa Comănescu”.

Ulterior, postarea a fost ștearsă iar politologul a scris că a primit poza pe messenger care „se voia haioasă”.

Nu-i deșlusisem implicațiile rasiste. Nu trăiesc în Romania, nu cunosc o mulțime de detalii”, a scris acesta, citat de Hotnews.ro.

Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, a scris Vladimir Tismăneanu pe o altă postare. Și pe aceasta a șters-o ulterior.

Vladimir Tismăneanu a revenit a doua zi și a cerut scuze pentru postarea făcută în urmă cu o zi.

Postarea integrală a profesorului Vladimir Tismăneanu:

După ce am petrecut ore reflectând, aș dori să-mi cer scuze finale pentru meme-ul rasist, nepotrivit și cel mai important, dureros pe care l-am postat ieri. Deși nu m-am gândit profund la implicațiile rasiste în acest moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama că am șters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să fac mai multe cercetări și să recunosc că acest lucru nu a fost amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăța din asta. Știu că unii pot să nu accepte scuzele astea sau să creadă ce spun și asta e dreptul lor. Știu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o. Acestea fiind spuse, sunt deschis să lucrez cu cei care activează în comunitatea romilor despre cum să combatem ura, intoleranța și bigotismul. De asemenea, înțeleg că nu mi se datorează nimic din toate astea. Așa cum am spus, voi învăța din această greșeală și sper că reacția a arătat și altora că genul ăsta de glume nu sunt amuzante și dureroase pentru mulți. Pentru mine, intenționez să continui să petrec Paștele reflectând. Luni, revin la activitățile mele obișnuite. Mulțumesc celor care au scris pentru a-mi apăra reputația cât și celor care au fost critici cu bună credință.”

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării a anunțat atunci că „în situația puțin probabilă în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu”.

De asemenea, președintele CNCD a anunțat că va trimite „speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor”, pentru a-i cere „Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică.”​

Și Institutul Elie Wiesel a reacționat la vremea respectivă:

Aseară în mediul online. Rasism în elita culturii!
Astăzi, cetățenii României așteaptă de la Denisa Comănescu (Raftul Denisei) și Vladimir Tismăneanu (University of Maryland), cel puțin, SCUZELE Dvs!
”, a scris institutul pe pagina sa de Facebook.​

Sesizați de către un profesor de la Universitatea din București, oficialii de la Universitatea din Maryland au transmis că „sunt profund tulburați” de mesajul profesorului Tismăneanu, dar nu vor lua nici o decizie administrativă în privința profesorului, apreciind că scuzele lui au fost sincere.

După cunoștința noastră, profesorul Tismăneanu nu are istoric de comportament rasist sau discurs de ură împotriva romilor sau a oricărui alt grup minoritar, iar o mare parte din munca publică și cercetările academice ale lui Tismăneanu se concentrează pe expunerea discriminării și autoritarismului. Tismăneanu recunoaște că a făcut o greșeală gravă, nereușind să înțeleagă semnificația implicită și simbolică a ciorilor pentru romi. Am constatat că scuzele sale sunt sincere", a transmis Universitatea din Maryland.

La momentul incidentului, mai mulți intelectuali, între care s-au aflat scriitorul Mircea Cărtărescu, prof. Mircea Mihăieș și scriitorul Andrei Oișteanu, au pledat în favoarea principiilor de toleranță care l-au ghidat pe Vladimir Tismăneanu de-a lungul carierei sale, în care studiul dictaturii totalitare și al comunismului au reprezentat teme centrale.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG