Linkuri accesibilitate

CNSU a adoptat o nouă hotărâre care redeschide piețele și stabilește excepțiile din ziua alegerilor


Ședință a CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri, 4 decembrie 2020, Hotărârea numărul 56 prin care actualizează măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Printre ele se numără cea deja anunțată de președinte Iohannis și anume posibilitatea redeschiderii piețelor agroalimentare organizate în spații închise.

De asemenea, sunt stabilite și mai multe prevederi pentru desfășurarea alegerilor parlamentare în 6 decembrie în ciuda unor măsuri aflate în vigoare care îngreunează situația, precum carantina de noapte.

Astfel, se propune ca membrii birourilor electorale, personalul tehnic-auxiliar al acestora, candidații, persoanele acreditate și alte persoane implicate în organizarea alegerilor, precum și persoanele care le asigură transportul înspre și dinspre sediile secțiilor de votare, birourile electorale de circumscripție sau ale oficiilor electorale, fără restricții, în toate localitățile, în perioada 06.12.2020 ora 23.00 – 07.12.2020 ora 05.00

De asemenea, pentru a înlesni exercitarea opțiunii electorale, se propune ca, la nivelul național, circulația persoanelor să fie permisă în perioada 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.

Pe lista actualizată a statelor pentru care este necesară carantina la revenirea în țară se numără: Georgia, Serbia, Luxemburg, Muntenegru, Croația, Andorra, Lituania, Slovenia, San Marino, Liechtenstein, Austria, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Curasao, Polinezia Franceza, Suedia, Macedonia de Nord, Portugalia, Elveția, Polonia, Iordania, Italia, Bulgaria, Armenia, Cehia, Kosovo, Danemarca.

Persoanele care sosesc în România din aceste state trebuie să intre în carantină pentru 14 zile.

Conform hotărârii adoptate vineri de CNSU, sunt exceptate de la această măsură persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

Decizia de redeschidere a pieţelor se va aplica odată cu publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial, alături de ordinele miniştrilor Sănătăţii şi Agriculturii privind regulile de protecţie sanitară, a anunțat la rândul său, premierul Ludovic Orban în ședința de guvern de vineri.

Premierul a mai spus că obligația privind purtarea măștii va fi prelungită, la fel și celelalte măsuri de restricție adoptate până acum.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG