Linkuri accesibilitate

Coafeze și milițieni detașați pe salarii uriașe la ministerul culturii


Nu doar agricultura are coafeze detașate pe salarii uriașe în posturi de consilieri, ci și cultura
Nu doar agricultura are coafeze detașate pe salarii uriașe în posturi de consilieri, ci și cultura

Paisprezece persoane, printre care și hairstyliști, au fost detașate ilegal la ministerul culturii din mediul privat, pe salarii care depășesc și de trei ori limita prevăzută de grila de salarizare.

Informaţia a fost furnizată joi de sindicatul angajaţilor din minister – „Culturalia”, citat de Adevărul, și se bazează pe auditul financiar făcut contului anual de execuţie a bugetului de stat pentru anul 2018, asupra activităţii Ministerului Culturii.

Persoanele detaşate din societăţi comerciale au ocupat funcţii de consilieri în cadrul ministerului culturii, pe salarii cuprinse între 6.600 şi 13.500 de lei brut pe lună, în condiţiile în care remuneraţia maximă prevăzută de grilele de salarizare era de aproximativ 5.000 de lei brut pe lună, scrie sursa citată.

  • „Sunt nereguli foarte mari descoperite chiar de Curtea de Conturi, în urma controlului realizat în 2019. Din păcate, ministerul le-a ascuns sub preş, aşa că noi le facem publice. Am înţeles de abia acum de ce ministerul culturii nu a avut bani să plătescă drepturile salariale cuvenite. Banii au mers la persoane din mediul privat, detaşate pe salarii uriaşe. Este o bătaie de joc, pe bani publici!”, a declarat Ana Marin, preşedintele Sindicatului Angajaţilor din Ministerul Culturii „Culturalia”, pentru Adevărul.

Raportul curţii de conturi arată şi alte nereguli, la capitolul achiziţii publice: contracte pentru servicii de monitorizare și control al echipamentelor care nu au fost prestate, doar nişte rapoarte repetitive pe care scria “bun de plată”.

Sindicatul i-a cerut oficial ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să spună public cine sunt persoanele detaşate şi să demareze o anchetă internă, numai că ministrul Gheorghiu ar fi refuzat să facă publice informațiile.

Acesta e motivul pentru care sindicaliștii fac apel la premierul Ludovic Orban să intervină și să-și trimită Corpul de control din subordine, altfel, sindicaliștii se văd nevoiți să apeleze la justiție, spune Ana Marin, preşedintele Sindicatului Culturalia al angajaţilor din ministerul culturii de la București.

XS
SM
MD
LG