Linkuri accesibilitate

Coaliția PNL - USR PLUS - UDMR a semnat Acordul de Guvernare


România - Liderii PNL- Ludovic Orban (centru), USR PLUS-Dan Barna(stânga) și Dacian Cioloș (dreapta) și UDMR-Kelemen Hunor (al doilea de la dreapta la stânga) și premierul desemnat Florin Cîțu (al doilea, de la stânga la dreapta), după semnarea acordului de guvernare 2020 - 2024
România - Liderii PNL- Ludovic Orban (centru), USR PLUS-Dan Barna(stânga) și Dacian Cioloș (dreapta) și UDMR-Kelemen Hunor (al doilea de la dreapta la stânga) și premierul desemnat Florin Cîțu (al doilea, de la stânga la dreapta), după semnarea acordului de guvernare 2020 - 2024

Coaliția PNL - USR PLUS - UDMR, prin președinții lor, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au semnat luni seară Acordul de guvernare 2020-2024.

Acordul prevede susținerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier, a lui Ludovic Orban (PNL) pentru șefia Camerei Deputaților și a Ancăi Dragu (USR PLUS), pentru șefia Senatului.

Principalele declarații:

Ludovic Orban, președinte PNL:

 • În data de 6 decembrie, cetăţenii românii au fost chemaţi la urne să-şi exprime voinţa politică.
 • În urma alegerilor parlamentare, trei formaţiuni politice - USR-PLUS, UDMR şi PNL - au luat decizia de a constitui o coaliţie de guvernare care se bazează pe o majoritate parlamentară certă, care este rezultatul voinţei majoritare a cetăţenilor români.
 • Imediat după alegeri, cele trei formaţiuni politice au început un proces de negociere pentru constituirea coaliţiei şi armonizarea programelor de guvernare.
 • Am avut negocieri cu privire la arhitectura puterii, structura guvernului. Astăzi semnăm acordul de coaliţie.
 • De asemenea, programul de guvernare este finalizat în proporţie de aproape 100%, mai sunt doar corecţii, reglaje fine care trebuie făcute.
 • Aşteptăm constituirea Parlamentului.
 • Imediat după proceduri, aşteptăm invitaţia preşedintelui României la consultările pe care le va declanşa pentru desemnare unui prim-ministru.
 • Suntem hotărâţi ca în cel mai scurt timp să dăm un guvern competent, responsabil, care să asigure creşterea calităţii vieţii fiecărui român.

Dan Barna, copreședinte USR PLUS:

 • Ultimele săptămâni au ridicat felul de a face politică în România. Este un spirit care a făcut să avem o muncă foarte serioasă. Am încercat să găsim zonele de consens, obiectivele și angajamentele fiecăreia dintre cele trei partide să găsească o formulă pentru un program asumat și de încredere.
 • Mai sunt cateva obiective USR PLUS foarte importante ce nu și-au regăsit materializare în programul de guvernare, dar pentru care vom găsi căi în programul de guvernare.
 • Acest program e rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României în lunile și anii ce urmează.

Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS:

 • Este un moment de cotitură pentru USR-PLUS.
 • Ajungem la maturitate politică după câțiva ani de opoziție.
 • Așteptările sunt mari de la noi, de la această coaliție.
 • Avem oportunitatea fondurilor europene cum România nu a mai avut de 31 de ani încoace, un deficit provocat de guvernările PSD și pandemie.
 • Este un moment istoric și ne dorim să guvernăm 4 ani de zile, ca oamenii să vină la vot.

Kelemen Hunor, președintele UDMR:

 • Când a luat decizia să participe la această coaliție, UDMR a fost consțientă că vom avea o misiune dificilă. Trecem printr-o criză economică și nu știm care vor fi toate consecințele pandemiei și ale crizei economice. România are nevoie de o stabilitate politică.
 • Acum avem nevoie de un guvern stabil, cu perspectivă clară, sa existe predictibilitate și să existe speranța pentru o zi mai bună.
 • Avem o viziune armonizată despre ce avem de facut in urmatorii ani, vom propune oameni foarte bine pregatiti si competenti si deciziile noastre trebuie sa fie transparente eficiente si cu rezultate.
 • Trebuie sa lasam deoparte orice demagogie, sa stim care sunt asteptraile oamenilor is sa dam foarte repede aceste raspunsuri asteptate de oameni.
 • Lumea așteaptă decizii rapide și concrete. E nevoie de o viziune pe termen mediu si lung. E nevoie de investiții, de a stabili un cadru foarte legal si predictibil pentru investitori, investitii, ca să creem locuri de munca care să asigure siguranța zilei de maine pentru cetățean.”

Textul integral al documentului

Acord de Guvernare 2020-2024

Încheiat astăzi, 21 decembrie 2020, la București, între:

Partidul Național Liberal

Alianța USR-PLUS

Uniunea Democrată Maghiară din România

1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce țara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieși întărită atât din pandemie, cât și din dificultățile economice care decurg din aceasta.

2. Perioada de tranziție post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor societății în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriașă pentru a crește calitatea serviciilor publice și a vieții tuturor cetățenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiție socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acțiune care dă substanță și direcție proiectului nostru de inovare, dezvoltare și modernizare a statului.

3. Înțelegem că prezența scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democrația noastră. Vom acționa pentru a confirma încrederea cetățenilor care ne-au votat și pentru a câștiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viața oamenilor. Vom fi transparenți, ne vom consulta cu organizațiile societății civile, patronale, profesionale și sindicale și vom acționa pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarității, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetățeni.

4. Suntem trei formațiuni politice cu istorii și culturi organizaționale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea față de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o șansă de a ne completa reciproc și de a reprezenta diferite speranțe ale cetățenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală și solidaritate. Suntem hotărâți să apărăm aceste valori atunci când sunt amenințate și să ducem România mai departe pe drumul ei european.

5. Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor exprimată în 6 decembrie și să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetățeni și majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formațiunile noastre.

6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate și soluții pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetățenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact și programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetățeni.

7. Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs.

Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîțu.

Propunerea noastră pentru Președintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.

Propunerea noastră pentru Președintele Camerei Deputaților este, din partea PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal

Dan Barna, co-președintele Alianța USR-PLUS

Dacian Cioloș, co-președintele Alianța USR-PLUS

Kelemen Hunor, președintele UDMR (RMDSZ)

(sublinierile aparțin redacției)

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG