Linkuri accesibilitate

Guvernul ar urma să permită în continuare cumulul pensie-salariu, dar ia în calcul supraimpozitarea lui


Premierul Nicolae Ciucă (centru), ministrul finanțelor Adrian Câciu (dreapta lui) și ministrul muncii Marius Budăi (în stânga premierului), la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, 24 aprilie 2023.
Premierul Nicolae Ciucă (centru), ministrul finanțelor Adrian Câciu (dreapta lui) și ministrul muncii Marius Budăi (în stânga premierului), la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, 24 aprilie 2023.

Coaliția PSD-PNL-UDMR a avut luni după-amiază o întâlnire la care a discutat proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind reducerea cheltuielilor bugetare. O parte dintre măsuri au fost păstrate, însă liderii coaliției ar fi decis să scoată din ordonanță eliminarea cumulului pensie-salariu.

Liderii coaliţiei de guvernare ar fi căzut de acord ca salariile bugetarilor să nu fie tăiate, la pachet cu blocarea angajărilor noi la stat și cu reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri şi servicii, după cum arăta documentul consultat de Europa Liberă.

Marți, la Parlament, Marcel Ciolacu a ținut să sublinieze că nu s-a vorbit despre îngheţarea salariilor bugetarilor.

Însă, în urma discuțiilor de luni, interzicerea cumulului pensie-salariu ar urma să fie scoasă din proiectul de ordonanță de urgență, pe motiv că ar fi neconstituțională, scrie News.ro.

Potrivit surselor guvernamentale citate de agenție, măsura ar urma să fie aplicată printr-un proiect de lege.

În plus, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a propus în aceleași discuții ca bugetarii care cumulează pensie cu salariu, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aproximativ 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, relatează G4Media în baza unor surse politice.

Ar fi vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau de la instituțiile de reglementare ale statului.

În declarațiile de la Parlament, Ciolacu a mai confirmat marți că a făcut această propunere partenerilor de coaliție.

O impozitare... progresivă. Și la privat

De asemenea, intenția liderului PSD ar fi ca măsura supraimpozitării veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui să poată fi aplicată și în sectorul privat, nu doar la stat, deoarece Marcel Ciolacu ar fi cerut o analiză de constituționalitate în acest sens, mai scrie G4Media.

În Parlament, președintele PSD a evitat să dea un răspuns concret cu privire la aplicarea măsurii și în sectorul privat.

„Vorbim numai de zona bugetară. Dacă prin cumul depășești salariul brut al președintelui, e normal să vii cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri amândouă de la bugetul de stat”, a declarat Ciolacu.

Potrivit surselor G4Media, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării.

O decizie nu a fost încă luată în coaliție, Ministerul de Finanțe urmând să prezinte propuneri în ceea ce privește cotele de supraimpozitare.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG