În comunicat, Sassoli este citat spunând că: "Înainte de întâlnirea Consiliului JAI ce va avea loc la Helsinki, Parlamentul dorește să își reafirme susținerea pentru Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European. Este esențial ca anchetele și urmărirea penală a prezumtivelor infracțiuni împotriva bugetului UE, precum frauda, corupția și evaziunea, să fie posibile cât mai curând.”
Acest mesaj vine după ce la Conferinta președintilor PE s-a decis că, înainte de întâlnirea informală a Consiliului JAI, care va avea loc la Helsinki pe 18-19 iulie, Parlamentul European va transmite un mesaj de reconfirmare a sprijinului pentru Kovesi pentru functia de procuror șef al Parchetului European.
De asemenea, în urmă cu două zile, Dacian Cioloș, liderul grupului parlamentarilor europeni Renew Europe, a anunțat că Franța o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru acest post, în locul lui Jean-François Bohnert, care va conduce parchetul anticorupție francez.
Confirmarea Parlamentului European este importantă și vine în contextul informațiilor că ar trebui să se constituie noi echipe de negociere între PE si Consiliul UE pentru ocuparea acestei funcții.
Premierul finlandez, Antti Rinne, țară care deține președinția Consiliului UE, a declarat miercuri că speră să găsească rapid o soluție pentru numirea procurorului-șef European.
„Azi dimineață am văzut o știre de presă cum că această chestiune legată de procurorul-șef european încă se negociază în COREPER (ambasadorii statelor membre, care reprezintă guvernele reunite în Consiliul UE). Și cred că azi vom afla răspunsul final din partea satatelor membre de a găsi o soluție. Eu am dat instrucțiuni ca obiectivul nostru să fie găsirea unei soluții la această situație cât mai repede posibil. Înțeleg destul de bine că sunt presiuni pentru găsirea unei soluții și sper că vom găsi o soluție rapid”, a spus premierul Finlandei, potrivit HotNews.
Cu toate acestea, jocurile nu sunt încă făcute, iar procurorul francez Jean-Francois Bohnert nu a confirmat că s-a retras din cursa pentru șefia Parchetului European (EPPO), deși a fost numit săptămâna trecută în funcția de șef al Parchetului Național Financiar (PNF) din Franța, conform unui reporter Politico, care l-a contactat pe Bohnert.
De asemenea, biroul de presă al Consiliului UE susține că nu a primit nicio notificare din partea lui Bohnert că s-ar retrage din cursă, conform Mediafax.
Cu toate acestea, faptul că procurorul francez a fost numit deja într-o funcție de top din Franța echivalează cu renunțarea sa, informală, la cursa pentru EPPO, mai ales în contextul negocierilor care au avut loc în Parlamentul European și în Comisia Europeană, pentru posturile-cheie de acolo, și în care președintele Franței, Emmanuel Macron, a dat semnale că este dispus să renunțe la EPPO ca un obiectiv pentru Franța.
Chiar dacă Bohnert iese însă din cursă, nu înseamnă că fosta șefă a DNA aleargă automat de una singură în cursa pentru EPPO. Este posibil ca procurorul german Andreas Ritter, clasat pe locul trei în preferințele de vot și în topul comisiei de specialitate, să capete un rol de contracandidat.
Oricum, negocierile dintre Parlamentul European, care o susține pe Laura Codruța Kovesi, și Consiliul UE, prin COREPER (reuniunea ambasadorilor statelor UE la Comisia Europeană), care l-a susținut pe Jean-Francois Bohnert, rămân deocamdată în impas. Iar România se opune încă oficial Laurei Codruța Kovesi, așa cum a și votat în COREPER.
Premierul Viorica Dăncilă a spus, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian, că personal este de părere că Laura Codruța Kovesi ar trebui „să își rezolve problemele cu sistemul judiciar” înainte de a-și asuma rolul de procuror-șef european.
„Ce ne-am face dacă acele acuzații sunt reale? Nu știu dacă sunt reale sau nu, este o ipoteză, dar cred că imaginea României ar fi afectată, iar eu vreau ca imaginea să fie foarte bună”, a declarat Viorica Dăncilă pentru The Guardian.
Facebook Forum