Linkuri accesibilitate

Codul Administrativ intră din nou în Guvern după întâlnirea Kelemen –Dăncilă. Ce modificări se pregătesc, UDMR amenință cu Consiliul Europei


Codul Administrativ a generat un război între UDMR și Guvern după ruperea protocolului de asigurare a majorității parlamentare
Codul Administrativ a generat un război între UDMR și Guvern după ruperea protocolului de asigurare a majorității parlamentare

Guvernul va adopta astăzi din nou Codul Administrativ, după discuția avută ieri de premierul Viorica Dăncilă cu președintele UDMR, Kelemen Hunor. Miza o reprezintă folosirea limbii materne în administrație, liderii Uniunii amenințând Guvernul cu plângeri la Consiliul Europei.

Surse din Guvern au declarat pentru Europa Liberă că în ședința de astăzi a Executivului se va aproba din nou Codul Administrativ. Potrivit acestora, este vorba de șase modificări care vor fi aduse formei pe care Cabinetul Dăncilă o aprobase la finalul lunii iunie. Până în acest moment, Codul Administrativ nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Repunerea pe ordinea de zi a venit la doar o zi după întâlnirea de la Palatul Victoria între Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă.

PSD vrea o reapropiere de UDMR, formațiune care a asigurat majoritate confortabilă pentru guvernul PSD-ALDE în Parament, dar înainte de alegeri, protocolul de colaborare a fost denunțat de Uniune, odată cu tensiunile apărute în jurul cimitirului eroilor din Valea Uzului. Între timp, UDMR a funcționat independent și a cerut adoptarea acestui Cod administrativ, care a fost promis UDMR de social-democrați imediat după alegerile din 2016 .

Principala nemulțumire a celor din UDMR este legată de folosirea limbii minorităților naționale. În forma aprobată de Guvern se stabilește că aceasta se poate folosi doar în acele unități administrativ teritoriale unde cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ.

Formularea legată de „ultimul recensământ” a declanșat supărarea celor din UDMR, care acuză Guvernul că încalcă anumite drepturi câștigate deja de minoritatea maghiară.

Liderii Uniunii vor ca referirea legată de recensământ să dispară din Codul Administrativ. Surse din Guvern au precizat pentru Europa Liberă că nu se va renunța la acestă formulare, însă va apărea un nou articol în Codul Administrativ.

  • Guvernul va da voie ca, în acele localități unde populația minoritară are un procent sub 20% potrivit ultimului recensământ, prin decizie a Consiliului local, minoritarii să beneficieze de aceleași drepturi ca în localitățile unde au o pondere de peste 20%. Astfel, ei vor putea folosi limba maternă în autoritățile administrației publice locale și cele subordonatate acesteia și în serviciile deconcentrate.
  • În noua formă a Codului Administrativ, urmează să dispară cuvântul bilingv. Noua formulare este “limba română și limba altor minorități naționale”.
  • De asemenea, surse din Guvern susțin că plăcuțele bilingve vor trebui să apară obligatoriu și în limba română. Potrivit celor din Executiv, există localități maghiare unde există doar plăcuțe în limba maternă, fără să fie și în limba română.
  • O altă modificare care va fi adusă Codului Administrativ este legată de transferul din domeniul public al unui minister către domeniul public al unităților adminstrativ teritoriale. În prezent, toate aceste transferuri trebuie să treacă prin ministerul Dezvoltării Regionale, iar în noua formă vor putea să fie făcute și de alte ministere.

În noua formă a Codului, Secretarul General al Guvernului urmează să aibă rang de ministru. În prezent, statutul acestuia nu era unul clar, fiind între înalt funcționar și ministru.

Cei din Guvern spun că vor opera și o modificare apărută dintr-o eroare. În forma adoptată de Guvern, toți angajații ministerului de Finanțe urmau să aibă un statut special. În forma corectă, doar cei din Vămi urmează să aibă acest statut.

De ce au cedat nervii UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri pentru Europa Liberă că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să adopte din nou Codul Administrativ, dar în forma aprobată în Parlament. El s-a declarat nemulțumit că drepturile câștigate de minoritatea maghiară sunt puse în discuție după 20 de ani. Surse din UDMR au declarat pentru Europa Liberă că, dacă noul Cod Administrativ încalcă acest principiu, se vor adresa Consiliului Europei.

„Nu este acceptabil să încalci principiul fundamental că un drept câștigat se retrage în funcție de datele statistice, în funcție de recensământ”, a declarat Kelemen Hunor pentru Europa Liberă.

Kelemen Hunor negociase în Parlament forma Codului Administrativ cu Liviu Dragnea. În Ordonanța de Urgență aprobată de Cabinetul Dăncilă a apărut însă formularea legată de ultimul recensământ. Liderii Uniunii spun că se încearcă o reducere a comunităților unde maghiarii se vor bucura de drepturile lor, pe baza procentului de 20%.

Președintele UDMR i-a transmis premierului Dăncilă că ministrul Culturii trebuie să retragă un aviz dat pentru un monument din cimitirul din Valea Uzului. Potrivit lui Kelemen Hunor, acesta ar fi un simbol legionar. UDMR a votat pentru la ultima moțiune de cenzură, tocmai din cauza modului în care Guvernul s-a implicat în problema apărută la cimitirul din Valea Uzului.

Kelemen Hunor a declarat pentru Europa LIberă că pactul de colaborarea parlamentară cu PSD nu mai există și că acest lucru s-a întâmplat după ce Guvernul nu a intervenit în scandalul de la cimitirul din Valea Uzului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG