Linkuri accesibilitate

Comandant Hezbollah ucis în Liban după un atac aerian al Israelului


Presa libaneză a raportat un deces într-o lovitură cu dronă israeliană asupra unui vehicul în orașul Ain Baal, lângă Tir, la aproximativ 15 kilometri de granița cu Israel.
Presa libaneză a raportat un deces într-o lovitură cu dronă israeliană asupra unui vehicul în orașul Ain Baal, lângă Tir, la aproximativ 15 kilometri de granița cu Israel.

Un comandant superior al Hezbollah a fost ucis într-un atac aerian al forțelor armate israeliene asupra Libanului.

Armata israeliană și Hezbollah din Liban au făcut marți schimb de focuri, grupul terorist lansând două drone de atac în nordul Israelului.

Trei persoane au fost rănite ușor în atacul cu dronă al Hezbollah, potrivit relatărilor presei și autorităților locale.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), citate de The Times of Israel, au declarat că cele două drone încărcate cu explozivi au lovit zone din apropierea comunității de nord Beit Hillel. Hezbollah a susținut că ar fi vizat o baterie Iron Dome.

Gruparea teroristă a făcut afirmații similare în ultimele luni, respinse de IDF ca lipsite de adevăr.

În schimb, IDF a spus că investighează de ce nu au sunat sirenele în timpul atacului.

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată una dintre drone zburând peste Galilee Panhandle, cea mai nordică secțiune a Galileei Superioare din nordul Israelului.

La scurt timp după atacul cu drone, presa libaneză a raportat un deces într-o lovitură cu dronă israeliană asupra unui vehicul în orașul Ain Baal, lângă Tir, la aproximativ 15 kilometri de granița cu Israel.

IDF a confirmat ulterior că a efectuat atacul, spunând că l-a vizat și l-a ucis pe comandantul regiunii de coastă a Hezbollah.

Ismail Yousef Baz, al cărui grad este echivalent cu cel al unui comandant de brigadă, a fost „un oficial înalt și veteran în aripa militară a Hezbollah”, deținând mai multe funcții, ultima fiind cea de comandant al regiunii de coastă, a spus armata.

„Ca parte a funcției sale, el a fost implicat în avansarea și planificarea lansărilor de rachete și rachete antitanc către statul Israel din zona de coastă din Liban”, se arată în comunicat.

„În timpul războiului, el a organizat și planificat o serie de atacuri teroriste împotriva Israelului”, a adăugat IDF.

Hezbollah a anunțat moartea lui Baz, spunând că a fost ucis „pe drumul spre Ierusalim”, exprimare folosită pentru a-i numi pe agenții săi uciși în atacurile israeliene. Grupul terorist nu s-a referit la el ca la un comandant.

Din 8 octombrie, Hezbollah a atacat zilnic comunitățile și posturile militare israeliene de-a lungul graniței cu rachete, drone, rachete antitanc și alte mijloace, spunând că face acest lucru pentru a sprijini Gaza în timpul războiului de acolo.

Grupul terorist este un reprezentant iranian în Liban, iar grupurile teroriste palestiniene Hamas și Jihadul Islamic Palestinian sunt susținute de Iran.

Baz este al șaselea ofițer Hezbollah cu grad echivalent cu al unui comandant de brigadă care a fost ucis de Israel în ultimele luni, potrivit IDF.

Armata a spus că peste 30 de comandanți Hezbollah au fost uciși în loviturile sale din ultimele șase luni.

Câteva ore mai târziu, presa libaneză a scris că o altă lovitură cu dronă asupra unui vehicul din orașul Chehabiyeh a ucis doi membri ai Hezbollah.

Hezbollah le-a confirmat decesul cu aceeași exprimare, spunând că au fost uciși „pe drumul către Ierusalim”, dar IDF nu a comentat atacul de la Chehabiyeh.

IDF a declarat marți că a desfășurat lovituri împotriva clădirilor folosite de Hezbollah și în care agenții au fost adunați în orașele Ain Baal, Aalma ash-Shab, Hanine și Yaroun. De asemenea, armata israeliană a spus că mai multe rachete au fost lansate în nordul Israelului pe parcursul zilei, fără a provoca răniți.

Israelul a amenințat că va intra în război pentru a forța Hezbollah să plece de la graniță dacă nu se retrage și continuă să amenințe comunitățile din nord, de unde au fost evacuați aproximativ 70.000 de oameni pentru a evita luptele.

Până acum, înfruntările de la graniță s-au soldat cu opt morți civili din partea israeliană, precum și moartea a 10 soldați și rezerviști IDF. Au fost și mai multe atacuri din Siria, fără răniți.

Hezbollah a numit 278 de membri care au fost uciși de Israel în timpul înfruntărilor în curs, majoritatea în Liban, dar unii și în Siria. În Liban, alți 54 de agenți din alte grupuri teroriste, un soldat libanez și cel puțin 60 de civili au fost uciși.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG