Linkuri accesibilitate

Rusia pedepsește satira | Creatorii unui serial de comedie sunt acuzați de huliganism


Atacurile la adresa libertăților vizează, în Rusia, și creatorii de umor. În imagine, o caricatură politică semnată de Sergei Elkin.
Atacurile la adresa libertăților vizează, în Rusia, și creatorii de umor. În imagine, o caricatură politică semnată de Sergei Elkin.

Creatorii unui serial de comedie din Rusia, difuzat pe YouTube, spun că sunt anchetați, iar casele le-au fost percheziționate într-o investigație de „huliganism grav”.

Andrei Klochkov, producătorul serialului de ficțiune în care personajul principal este președintele unui comitet executiv dintr-o localitate din estul Rusiei spune că atât locuința sa, cât și cele ale mai multor membri ai echipei au fost percheziționate, fără a fi formulate încă acuzații oficiale.

Ancheta ar viza un episod difuzat în luna septembrie, în care personajul principal lansează o grenadă dar ratează ținta și lovește un afiș de campanie al Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin.

Clipul video a fost difuzat după alegerile generale din Rusia, din septembrie, câștigate de Rusia Unită și care au fost marcate de fraudele semnalate de opoziție și de observatori.

Emisiunea de comedie difuzată online prezintă o imagine satirică a vieții oamenilor obișnuiți și a comportamentului autorităților locale din Rusia.

Larisa Krivonosova, o femeie care a interpretat în acest episod rolul de purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a fost condamnată la 10 zile de închisoare pentru purtarea ilegală a unei uniforme.

Ulterior, autoritățile au schimbat acuzația și au spus că femeia încălcase termenii unei eliberări condiționate anterioare. În 2017, ar fi fost eliberată condiționat din închisoare. Fusese acuzate de „provocarea cu premeditare a unor daune la adresa sănătății”. Autoritățile nu au oferit alte detalii.

La începutul anului, actorul principal al serialului, Andrei Neretin, a fost condamnat la cinci zile de închisoare și a primit o amendă după difuzarea unui episod despre un polițist corupt.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG