Linkuri accesibilitate

Comisarul european Adina Vălean: Reluarea zborurilor, la latitudinea statelor membre


European lawmaker Adina Valean

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, spune că UE nu poate impune statelor membre când să ridice interdicțiile de zbor, criteriile după care se vor anula interdicțiile fiind doar de natură epidemiologică și care țin de capacitatea fiecărui stat de a face teste de depistare a COVID-19.

„Vom putea zbura când statele membre vor hotărî să ridice restricțiile, nu putem decide noi de la Bruxelles“, a declarat Adina Vălean miercuri, la Digi24.

În opinia sa, dacă o țară are interes spre anumite destinații turistice, va stabili contacte cu statele în cauză pentru a le facilita cetățenilor săi accesul spre aceste destinații, un impuls pentru ridicarea restricțiilor fiind, astfel, turismul.

„Dacă România vrea să reia anumite destinații, se vor stabili contacte și se poate ajunge la o soluție, noi le vom sta la dispoziție“, a spus Vălean.

Cât privește condițiile de zbor, comisarul UE a spus că aeroporturilor le va reveni sarcina de a asigura fluxurile de călători cu îmbarcarea/debarcarea pasagerilor prin respectarea distanței sociale, pentru a evita aglomerația. Ea a atras atenția că pasagerii vor purta măști și în timpul zborului, mai ales că „distanțarea fizică nu este posibilă în acel spațiu”.

Vălean spune că la nivelul Comisiei au fost presiuni din partea companiilor pentru modificarea legislației europene, astfel încât pasagerii să fie obligați să accepte vouchere pentru zborurile anulate din cauza pandemiei, în loc de rambursarea banilor, dar că a fost respinsă orice modificare legislativă și că a recomandat companiilor să facă voucherele cât mai atractive, pentru a fi acceptate de clienți, în numele „dreptului fundamental al pasagerilor de a le fi rambursați banii, dacă ei decid astfel.”

Ea a spus că nimeni nu poate opri companiile să ofere vouchere, după cum nici pasagerii nu pot fi obligați să le accepte; o posibilitate de a le face acceptate fiind oferirea de garanții, pentru ca pasagerii să nu le piardă în cazul în care compania dă faliment.

Vălean a propus ca voucherul să garanteze și valoarea serviciului, nu doar suma de bani, ca să se evite astfel devalorizarea lui prin scumpirea biletului. În plus, un voucher transmisibil ar fi mai atractiv, spune comisarul european.

Comisia Europeană a prezentat miercuri un pachet de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricțiile de călătorie și pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să își redeschidă porțile, respectând în același timp măsurile sanitare.

De îndată ce situația pe planul sănătății o permite, oamenii ar trebui să se poată întâlni cu prietenii și cu familia, în propria țară sau în alte părți din UE, știind că s-au luat toate măsurile de siguranță și de precauție necesare, transmite Comisia Europeană.

Pachetul urmărește, de asemenea, să ajute sectorul turismului din UE să se redreseze în urma pandemiei, sprijinind întreprinderile și asigurând faptul că Europa continuă să fie destinația de top a vizitatorilor europeni și străini.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG