Linkuri accesibilitate

Comisarul propus de PSD la Transporturi conduce de 22 de ani filiala Galați, orașul fără pod peste Dunăre


Dan Nica se află la conducerea PSD Galați de 22 de ani. De trei ori ministru, 18 ani parlamentar de București și de 6 ani la Bruxelles.
Dan Nica se află la conducerea PSD Galați de 22 de ani. De trei ori ministru, 18 ani parlamentar de București și de 6 ani la Bruxelles.

Unul dintre produsele epocii Năstase, Dan Nica, s-a pliat mereu pe politicile PSD, indiferent de cine a fost la conducerea social-democraților. Galați a cunoscut însă, în 22 de ani, de când conduce politic orașul/județul căderi dramatice și duce lipsă de infrastructură.

Dan Nica a cunoscut consacrarea politică în epoca lui Adrian Năstase. Venea dintr-un fief tradițional al PSD, Galați, furnizor vreme de 30 de ani de voturi care au dat primari, președinți de consilii județene social-democrați și pe Dan Nica, ministru în trei rânduri și eurodeputat la al doilea mandat la Bruxelles.

Până în 1996, Dan Nica era inginer de telecomunicații și membru PDSR. Ca președinte al organizației municipale, domnul Nica a fost trimis în Parlament, la primul mandat de deputat, însă nu există inițiative sau prestații care să lege numele său de acea legislatură, când actualul PSD, atunci PDSR, era în opoziție, condus de Adrian Năstase și Ion Iliescu.

În 2000 este reales deputat, iar Adrian Năstase îl numește pe liderul PSD Galați ministru al comunicațiilor. Aceasta este perioada de grație a celui votat de conducerea PSD să devină comisar pentru transporturi în Comisia Ursulei von der Leyen. Nica face parte din toate formulele de conducere ale PSD-Năstase și chiar este principalul comunicator al campaniei electorale din 2004.

Ca ministru al comunicațiilor, Nica era printre cei care gestionau ceea ce a devenit mai târziu dosarul Microsoft, de care miniștrii Cabinetului Năstase au scăpat prin prescripție, după ce au inițiat proiectul cu prejudicii de peste 26 de milioane de euro. Pe scurt este vorba despre afacerea controversată prin care statul român a plătit unei firme, Fujitsu, bani pentru furnizarea licențelor Microsoft, fără vreo licitație, a cărui finanțare s-a scurs și prin firme căpușă. Acuzațiile inițiale - luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu. Șterse anul trecut de trecerea timpului. A fost inculpat și în dosarul EADS, de securizare a granițelor odată cu aderarea României la NATO și UE, dar care a fost închis din lipsă de probe care să dovedească o presupusă mită către partea germană. Este singurul demnitar despre care un șef al Ericsson afirmă că i-ar fi dat mită în contractul pentru înființarea serviciului 112.

Ministrul prosperă, Galațiul disperă din cauza infrastructurii

În perioada 2001-2004, cât a fost ministru în Guvernul Năstase, Dan Nica a avut timp să scrie o carte și să exceleze în mai multe domenii, de pe urma cărora a primit cinci din cele șase medalii, premii pe care le enumeră pe site-ul său cu o singură pagină.

În 2002, investește pe plaiurile natale, la Panciu, într-o podgorie, în care deține 40% din acțiuni, alături de tatăl său, Vasile. Viticom Panciu există și astăzi, cu crama în casa părintească, are contracte HORECA și produce vinuri ecologice, însă a dispărut din declarația de avere de la alegerile europarlamentare din această primăvară. În 2014, era asumată.

În schimb, în Galați, în răstimpul în care comisarul european candidat din partea PSD era ministru, orașul a cunoscut schimbări dramatice. În acel mandat, Sidex, combinatul siderurgic care avea aproape 30.000 de angajați se vinde cu doar 50 de milioane de euro lui Lakshmi Mittal, într-o tranzacție însoțită de presupuse fapte de corupție decontate politic de premierul britanic de atunci, Tony Blair. Acesta, un prieten al PSD, îi scria o scrisoare lui Adrian Năstase în care îi spunea că România va avea ocazii mai bune să se integreze în UE dacă Mittal investește la Galați. Mittal a cumpărat și, după o perioadă, a plecat, lăsând combinatul în dezolare. Nica era un lider important al PSD în tot acest timp.

Galațiul este însă un oraș fără pod peste Dunăre, iar Dan Nica, ministru în trei rânduri și lider al PSD local, a fost recent obiectul unei declarații destul de evazive a ministrului de Finanțe, Orlando Teodorovici, care spunea că ar exista piedici la Bruxelles să nu se contruiască un pod dunărean la Galați din cauza unor interese locale. Presa din Galați a scris însă că Dan Nica ar fi apropiat de directorul unei firme care deține afacerea de traversare a Dunării cu bacul, unde Viorel Ștefan, lider al PSD și discipol al lui Nica, este acționar.

Supraviețuitor în toate epocile post-Năstase

Răsfoind presa locală din Galați, constați că Dan Nica nu este legat de inițiative concrete în fieful PSD, de proiecte finalizate, însă aduce voturi pentru partid și supraviețuiește schimbărilor de conducere la nivel înalt. În epoca Geoană, de pildă, când s-a construit guvernul PDL-PSD, ruperea coaliției, considerată conjuncturală altminteri, a pornit de la demiterea lui Dan Nica de către premierul acelor vremuri, Emil Boc. A părut mai degrabă un pretext pentru ieșirea de la guvernare înaintea campaniei prezidențiale din 2009, în care se confruntau Traian Băsescu și Mircea Geoană.

Dan Nica a fost al treilea ministru de interne al acelei guvernări, în care a fost și vicepremier, după ce Gabriel Oprea și Liviu Dragnea s-au retras în decursul a câtorva săptămâni de la șefia MAI. Toată nevroza legată de portofoliul MAI s-a desfășurat în jurul serviciului secret al ministerului, DGIPI. Nica a spus că vrea să-l desființeze, după care s-a limitat la afirmația potrivit căreia are nevoie de restructurare, pe care nu a făcut-o, fiindcă a plecat din funcție. Din aceeași perioadă datează și acuzațiile colegului său pe atunci, Marian Vanghelie, care a spus că Nica ar fi permis mutarea arhivei serviciului secret. Nica a negat. Ulterior, în timpul mai multor dosare ale DNA, s-a dovedit că oameni de la vârful serviciului secret al MAI au fost implicați în rețele și afaceri de corupție, iar șeful DGIPI, Cornel Șerban, alături de alți angajați, a fost reținut de DNA pentru că furniza informații din dosare omului de afaceri Puiu Popoviciu, investigat pentru corupție.

Alesul și al lui Victor Ponta

Dan Nica și-a petrecut toată perioada dintre 1996 până în 2014 în Parlamentul de la București, iar în 2014 a plecat europarlamentar. Epoca Ponta din PSD a însemnat pentru Dan Nica revenirea la Ministerul Comunicațiilor în ambele Cabinete Ponta, dar și căpătarea de loc eligibil pe listele de europarlamentare. Începuse investigația DNA în dosarul Microsoft, iar cererea de ridicare a imunității sale, înaintată de procurori Parlamentului European, a fost obiectul unei premiere. Mai exact, Comisia JURI, cea care a respins-o pe Rovana Plumb, și-a declinat competența în privința ridicării imunității lui Nica, după ce a primit scrisoare de la Camera Deputaților de la București (era epoca USL atunci, cu o majoritate de 75%) în care se spunea că Dan Nica și afacerea Microsoft nu se află în jurisdicția Bruxelles-ului, pentru că la vremea săvârșirii faptelor, omul era ministru și deputat autohton, așadar, Parlamentul național se pronunță. Camera dominată de PSD nu s-a mai pronunțat, Dan Nica a rămas cu imunitate și în 2018 faptele s-au prescris.

Linia hard a PSD, alături de penali și împotriva statului de drept

În precedentul mandat de europarlamentar, Nica a fost liderul deputaților PSD, post pe care acum îl deține Rovana Plumb. Din această poziție, toate declarațiile sale din plen se mulează până la virgulă cu linia antieuropeană din epoca Dragnea, când guvernarea PSD a fost criticată și avertizată cu sancțiuni pentru nerespectarea statului de drept și asaltul asupra justiției. Mai jos, este un fragment din replica lui Nica la rezoluția de anul trecut a PE în care erau condamnate asaltul asupra Justiției, înăbușirea protestelor de la 10 august de către Jandarmerie.

„Documentul nu este altceva decât o colecție de sloganuri politicianiste, fără valoare efectivă și al cărui singur rol este menținerea țării noastre la periferia Uniunii Europene. Există interese foarte mari ca țara noastră să nu fie un partener egal la masa negocierilor, motiv pentru care este lovită constant prin asemenea demersuri. Și mai trist este că la aceste acțiuni participă și europarlamentari români, oameni precum Monica Macovei sau Cristian Preda, care și-au făcut o misiune din a sabota România în Parlamentul European”, un comunicat semnat de Dan Nica.

Și după plecarea lui Dragnea din fruntea PSD, în noul mandat european, la audierea în plenul PE a Ursulei von der Leyen, eurodeputatul PSD i s-a adresat viitorului președinte al CE solicitându-i subvenții mai mari pentru agricultură, printre altele.

„Aș vrea să vă spun că veți avea votul meu ca șef al delegației române în Grupul Social Democrat, dar veți avea votul meu și pentru un motiv pe care aș vrea să vi-l spun și anume o speranță, speranța că veți lupta împotriva discriminării dintre cei care suntem din Europa Centrală și de Est și cei din restul Uniunii Europene, că veți lupta pentru eliminarea dublului standard. Avem dublu standard în spațiul Schengen. Milioane de români sunt umiliți în fiecare zi în aeroporturile din Uniunea Europeană, cetățenii Uniunii Europene la stânga, românii la dreapta, lucruri absolut nejustificate... Veți lupta împotriva dublului standard în privința politicii agricole? Un fermier român, doamnă von der Leyen, primește jumătate din cât primește un fermier din Uniunea Europeană. Cum poate să fie competiție reală și corectă în Uniunea Europeană în aceste condiții? ...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG