Linkuri accesibilitate

Comisarul șef din Centrul Vechi: Schimbarea mea urmărește stoparea sancționării cluburilor ilegale


Poliști care verifică respectarea măsurilor anti-Covid în Centrul Vechi din București
Poliști care verifică respectarea măsurilor anti-Covid în Centrul Vechi din București

Comisarul Cristian Ghica, șeful poliției din Centrul vechi al Capitalei, acuză presiuni politice care au determinat schimbarea sa din funcție și susține că detașarea fără voia sa s-a produs după ce a închis două cluburi care funcționau fără autorizație.

Cristian Ghica, șeful Poliției Centrului vechi, susține că detașarea fără voia sa la o altă secție de poliție este rezultatul unor presiuni din partea superiorilor, fiind nominalizați Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, și Gabriel Șchiopu, șeful Poliției Sector 3.

Ghica arată într-un mesaj transmis colegilor pe un grup de whatsapp că, deși a ocupat postul prin concurs, a fost detașat „din cauza refuzului de a executa dispoziții ilegale, din cauza refuzului de a așterne Poliția la picioarele unor patroni care dau șpagă.”

Este adevărat, mesajul transmis colegilor este scris de mine. Această practică a detașărilor fără accept ține de Evul Mediu. Responsabili de mutarea mea sunt doi polițiști împuterniciți în funcții: Bogdan Berechet și șeful de Sector Gabriel Șchiopu. Totul are substrat politic”, a declarat pentru Europa Liberă, comisarul șef Cristin Ghica.

Băuturi și încasări, confiscate

El mai arată că mutarea sa survine după ce, în urmă cu o lună, a dispus efectuarea unor controale în două cluburi din Centrul Vechi al Capitalei și a confiscat băutura și banii găsiți în timpul controlului.

„În urmă cu o lună am avut o acțiune în două cluburi, Jack s Pub și Big Ben Pub, care funcționau fără autorizație. Ele se află în clădiri cu risc seismic și nu au autorizație de la primărie. De ani de zile funcționează ilegal. Le-am confiscat produsele și încasările. Sunt rapoarte oficiale înaintate conducerii despre situația a cinci cluburi din Centrul Vechi care funcționează fără autorizație. De acolo a plecat totul. Patronii din acte au fost sancționați cu amendă de 17.000 de lei, tot atunci au fost închise. Prin schimbarea mea se urmărește stoparea sancționării acestor firme”, ne-a mai declarat Ghica.

Cum arăta Centrul Vechi în ziua cu 800 de cazuri confirmate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

Varianta viceprimarului Bădulescu

Comisarul șef mai vorbește în mesajul transmis colegilor că a susținut „polițiști tineri, cinstiți, care au înțeles să își facă meseria așa cum trebuie, fără să facă diferențe între prietenii șefilor, politicieni, primari și oameni obișnuiți”.

Sursele noastre spun că cele două cluburi au rezistat ani de zile fără autorizație de funcționare deoarece au susținerea viceprimarului Aurelian Bădulescu. Acesta declară că nu este implicat în schimbarea șefului poliției din Centrul Vechi, neavând competențe în acest sens.

Schimbarea din funcție a comisarului este decizia directorului general al Direcției generale de Poliție a municipiului București. Nu am legătură cu cele două cluburi. Se discută de alte chestiuni. În calitate de președinte al Autorității de ordine publică a municipiului București vă spun că acolo vorbim de o activitate infracțională a unui grup de polițiști care luau bani de la unii patroni de cluburi ca să-i închidă pe alții, ne-a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

Risc de prăbușire la cutremur

Clubul Jack s Pub este situat pe strada Lipscani nr 45. Potrivit datelor oficiale furnizate de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), clădirea a fost construită în 1880, este formată din subsol, parter, etaj și mansardă, suprafața desfășurată fiind de 2700 metri pătrați. Ea a fost expertizată în 1993 și a fost încadrată în Clasa 1 de risc seismic.

Clubul Big Ben Pub funcționează la parterul unui imobil construit pe strada Franceză, nr 52. Conform AMCCRS imobilul a fost construit în 1934, are 5 etaje și mansardă, fiind încadrat în urma unei expertize făcute în 1994 în Clasa 1 de risc seismic.

Potrivit specialiștilor, imobilele încadrate în această clasă prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter.


  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG