Linkuri accesibilitate

Schema românească de 216 milioane de euro, de sprijinire a IMM-lor, aprobată de Comisia Europeană


Comisia Europeană a aprobat schema românească de 216 milioane de euro, pentru sprijinirea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM). Scopul măsurii este de a ajuta IMM-urile să facă față deficitului de lichidități cu care se confruntă din cauza pandemiei de coronavirus și de a se asigura că dispun de canale de finanțare diversificate.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat .

Banii vor fi distribuiți astfel:

207 milioane de euro (1 miliard de lei) în garanții pentru produse de factoring (cu recurs împotriva vânzătorului).

  • În ceea ce privește garanțiile pentru produsele de factoring, garanția nu poate depăși 50 % din produsele de factoring iar produsul de factoring garantat are o perioadă de valabilitate inițială de 12 luni, care poate fi prelungită până la o limită de 48 de luni, dar fără nicio putere discreționară din partea autorității care acordă ajutorul. ​

9 milioane de euro (43 de milioane lei) - granturi directe pentru acoperirea comisioanelor legate de produsele de factoring garantate.

  • În ceea ce privește granturile directe, cuantumul maxim nu va depăși 100 000 euro de beneficiar, care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, 120 000 de euro de beneficiar care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii și 800 000 de euro pentru cei din alte sectoare.

Numai produsele de factoring emise între 26 august 2020 și 30 iunie 2021 sunt eligibile în cadrul măsurii.

Atât garanțiile, cât și granturile directe sunt canalizate prin intermediari financiari și, prin urmare, există măsuri de siguranță pentru a se asigura că ajutorul este transmis în integralitate beneficiarilor finali.

XS
SM
MD
LG