Linkuri accesibilitate

UE, 140 de miliarde de euro pierderi din TVA neîncasat în 2018. România, 6,5 (33,8%)


Țările Uniunii Europene au pierdut aproximativ 140 de miliarde de euro din veniturile neîncasate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) în 2018. Deși încă extrem de ridicată, diferența dintre veniturile preconizate în statele membre ale UE și veniturile efectiv colectate s-a îmbunătățit în ultimii ani. Cifrele pentru 2020 prognozează o inversare a acestei tendințe, cu o pierdere potențială de 164 miliarde EUR în 2020 din cauza efectelor pandemiei de coronavirus asupra economiei, potrivit unui studiu privind deficitul de încasare a TVA, publicat joi de Comisia Europeană.

România a pierdut 6,595 miliarde euro în 2018 din neîncasarea unor venituri reprezentând taxa pe valoarea adaugată (TVA).


Ca şi în 2017, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, 33,8% din veniturile din această taxă preconizate nefiind încasate în 2018. România este urmată de Grecia (30,1%) şi Lituania (25,9%). Cele mai mici deficite erau în Suedia (0,7%), Croaţia (3,5%) şi Finlanda (3,6%.).

În termeni absoluţi, cel mai mare deficit de încasare a TVA a fost înregistrat în Italia (35,4 miliarde euro), Marea Britanie (23,5 miliarde euro) şi Germania (22 de miliarde euro).

În 2018, performanţele individuale ale statelor membre încă au variat semnificativ. În jumătate din statele membre UE s-a înregistrat un deficit peste media de 9,2%, deşi 21 de ţări au raportat scăderi faţă de 2017, cele mai importante în Ungaria (minus 5,1%), Letonia (minus 4,4%) şi Polonia (minus 4,3%). Cea mai mare creştere a fost în Luxemburg (2,5%), urmată de creşteri marginale în Lituania (0,8%) şi Austria (0,5%).

Variațiile estimărilor privind diferențele de TVA între statele membre reflectă diferențele existente în statele membre în ceea ce privește respectarea impozitelor, fraudă, falimente, insolvențe, administrare fiscală. Acesta oferă o indicii cu privire la performanța administrațiilor fiscale naționale, dar nu trebuie privită într-un mod izolat. Alte circumstanțe care ar putea avea un impact asupra dimensiunii decalajului de TVA, țin de evoluțiile economice și de calitatea statisticilor naționale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG