Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană: Opt proiecte, selectate pentru tratamentul și diagnosticarea Covid-19


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Opt proiecte de cercetare la scară largă, menite să dezvolte tratamente și metode de diagnosticare pentru coronavirus, au fost selectate marți de Comisia Europeană în cadrul unei cereri accelerate de propuneri lansate în luna martie de Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat.

Dintre cele 8 proiecte finanțate în cadrul cererii de propuneri IMI, 5 se axează pe metode de diagnosticare și 3 pe tratamente.

Cele care se axează pe instrumentele de diagnosticare intenționează să dezvolte dispozitive care pot fi utilizate oriunde, cum ar fi în cabinetele medicale sau în propria casă a pacientului și pot produce rezultate rapide în 14-40 minute.

Celelalte proiecte, care se vor concentra asupra dezvoltării de tratamente, vor lucra în principal la actuala pandemie de coronavirus, însă vor depune eforturi considerabile în ceea ce privește pregătirea pentru viitoare epidemii.

În total, aceste proiecte reunesc 94 de organizații, cum ar fi universități, organizații de cercetare, întreprinderi și organisme publice.

O implicare puternică vine din partea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care reprezintă peste 20 % din participanți și care vor primi 17 % din buget.

Proiectele selectate fac parte din răspunsul european comun la pandemia de coronavirus pe care Comisia îl coordonează încă de la începutul crizei.

Pe 4 mai, Comisia a angajat în total 1,4 miliarde de euro, cu ocazia evenimentului donatorilor intitulat Răspunsul mondial la coronavirus din care 1 miliard este alocat prin Orizont 2020 și are ca scop elaborarea de vaccinuri, noi tratamente și metode de diagnosticare pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Pentru a finanța un număr mai mare de propuneri de înaltă calitate, Comisia și-a majorat angajamentul cu 72 de milioane de euro, față de cele 45 de milioane de euro prevăzute inițial, din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare.

45 de milioane EUR vor fi furnizate de industria farmaceutică, partenerii IMI asociați și alte organizații implicate în proiecte, totalul investițiilor ridicându-se la 117 milioane de euro.

Trebuie să reunim expertiza și resursele sectorului public și ale sectorului privat pentru a învinge această pandemie și pentru a ne pregăti pentru alte eventuale epidemii. Cu această finanțare din partea programului Orizont 2020, a industriei și a altor parteneri, suntem în măsură să accelerăm dezvoltarea metodelor de diagnosticare și a tratamentelor legate de combaterea coronavirusului, instrumente esențiale de care avem nevoie pentru a aborda situația de urgență la nivel mondial”, a declarat Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

În plus, începând cu ianuarie 2020, Comisia a mobilizat un total de 352 de milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020.

Aceasta include, printre altele, 48,2 milioane acordate unui număr de 18 proiecte de cercetare care au început deja să lucreze la pregătirea și răspunsul în caz de epidemii, teste de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale, noi tratamente și noi vaccinuri.

Context

Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI) este un parteneriat public-privat între Comisia Europeană și industria farmaceutică reprezentată de Federația Europeană a Industriei și a Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA). Scopul său este de a îmbunătăți sănătatea prin accelerarea dezvoltării medicamentelor inovatoare și accesul pacienților la acestea, în special în zonele în care există o necesitate medicală sau socială nesatisfăcută.

Citește și:

Animație: Cum a evoluat numărul de infectări cu coronavirus în fiecare zi din ianuarie până acum
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:39 0:00

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG