Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană donează 300 de milioane de euro pentru Gavi - alianța pentru vaccinuri


Comisia Europeană a anunțat că va dona 300 de milioane de euro în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri, în perioada 2021-2025. Suma va contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii din întreaga lume și va finanța constituirea de rezerve de vaccinuri utile în cazul epidemiilor de boli infecțioase.

Summitul mondial privind vaccinare organizat joi de Gavi, alianța pentru vaccinuri, reprezintă un jalon important în eforturile de consolidare a sistemelor de sănătate și a capacităților de imunizare ale celor mai vulnerabile țări din lume. Este o etapă esențială în vederea atingerii obiectivelor urmărite de Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus, spune Comisia Europeană.

Cu ocazia evenimentului de strângere de donații organizat în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, care a avut loc pe 4 mai și printre organizatorii căruia s-a numărat și Comisia Europeană, s-au strâns în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri, peste 1,5 miliarde de euro, inclusiv 488 de milioane de euro destinate punerii la dispoziția populației a unui vaccin împotriva COVID-19, de îndată ce acesta va fi disponibil.

„Vaccinurile pot salva vieți, dar doar dacă sunt disponibile pentru toată lumea și mai ales în comunitățile și regiunile cele mai vulnerabile din lume. Din această perspectivă este atât de importantă activitatea Gavi, alianța pentru vaccinuri. Această alianță oferă țărilor în curs de dezvoltare mijloacele de care au nevoie pentru a se dota cu sisteme de sănătate și programe de imunizare mai solide și pentru ca lumea să devină un loc mai sigur. Mă bucur că, în acest demers crucial, Gavi poate beneficia de sprijinul Comisiei. Vom putea depăși astfel criza provocată de această pandemie și vom putea evita apariția alteia”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele 300 de milioane de euro promise de Comisie reprezintă mai mult decât contribuția sa totală de până acum în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri.

Finanțarea va contribui la:

  • vaccinarea a 300 de milioane de copii și salvarea a până la 8 milioane de vieți;
  • asigurarea tranziției reușite a anumitor țări către autofinanțare;
  • strângerea prin efect de levier a unei sume de 3,6 miliarde USD prin cofinanțare națională și prin programe de vaccinare autofinanțate;
  • Distribuirea în 55 de țări a peste 3,2 miliarde de doze de vaccinuri care pot salva vieți omenești;
  • facilitarea a 1,4 miliarde de contacte între familii și serviciile de sănătate prin intermediul programelor de vaccinare;
  • prevenirea reapariției poliomielitei în lume prin desfășurarea unor programe de vaccinare de rutină cu vaccinul poliomielitic inactivat în colaborare cu Inițiativa mondială de eradicare a poliomielitei;
  • finanțarea constituirii unor rezerve de vaccinuri destinate utilizării de urgență pentru a opri răspândirea unor epidemii periculoase.

Suma promisă joi se bazează pe ipoteza că noul cadru financiar multianual al UE, în special Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI), din care ar proveni fondurile promise Gavi, alianța pentru vaccinuri, va fi adoptat într-o variantă cât mai apropiată de cea propusă de Comisia Europeană.

Comisia a propus pe 2 iune suplimentarea fondurilor alocate IVCDCI pentru perioada 2021-2027 la 86 de miliarde EUR în prețurile din 2018 (96,4 miliarde EUR în prețuri curente), sumă în care ar urma să fie incluse 10,5 miliarde EUR provenite din noul instrument Next Generation EU.

GAVI, alianța pentru vaccinuri, este un parteneriat internațional public-privat fără scop lucrativ, cu sediul la Geneva.

Modelul Gavi este de a mobiliza resurse financiare și expertiză, aducând la masa dialogului guverne și producători de vaccinuri atât din țările industrializate, cât și din țările în curs de dezvoltare, principalele agenții ale ONU, instituții din domeniul sănătății publice și al cercetării, sectorul privat și societatea civilă, în vederea salvării de vieți și a protejării sănătății prin asigurarea unui acces îmbunătățit la vaccinuri noi și prea puțin utilizate în țările sărace. Până în august 2019, Gavi a contribuit la prevenirea a 13 milioane de decese prin programe de imunizare de rutină care au vizat peste 760 de milioane de persoane, precum și prin campanii desfășurate în 74 țări pentru imunizarea a peste 960 de milioane de persoane.

Gavi este una dintre cele 12 inițiative internaționale în domeniul sănătății care s-au angajat să colaboreze mai bine în cadrul Planului mondial de acțiune pentru o viață sănătoasă și bunăstare pentru toți, lansat în septembrie 2019 cu ocazia evenimentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus se bazează pe angajamentul asumat de liderii G20 la data de 26 martie de a face front comun împotriva pandemiei. În acest scop, la 24 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și un grup inițial de actori din domeniul sănătății au lansat o colaborare la nivel mondial menită să accelereze dezvoltarea, producția și punerea echitabilă la dispoziția populației a instrumentelor de combatere a COVID-19 – așa-numitul Accelerator ACT. Împreună, aceștia au lansat un apel la acțiune.

Comisia Europeană a răspuns acestui apel unindu-și forțele cu partenerii de la nivel mondial pentru a găzdui un eveniment de strângere de donații – Inițiativa ”Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus”, care a început la 4 mai 2020.

Până în prezent, în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus s-au strâns 9,8 miliarde EUR.

Lista completă a donatorilor și a donațiilor, aici. România a donat 200.000 de euro.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG