Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană, termen de 2 luni pentru închiderea depozitelor ilegale de deșeuri


România a primit termen de două luni ca să închidă, să sigileze şi să refacă ecologic 15 depozite de deşeuri ilegale, conform Tratatului său de aderare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, care presupune, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Conform Directivei privind deşeurile (2000/60/CE), statele membre trebuie să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

Deşeurile trebuie tratate fără riscuri pentru apă, aer, sol, plante sau animale, fără a provoca neplăceri prin zgomot sau mirosuri şi fără a afecta negativ zonele rurale sau locurile de interes special. Pactul verde european şi Planul de acţiune al economiei circulare al UE urmăresc să accelereze tranziţia către o economie circulară, bazată pe o eficienţă ridicată a resurselor, reducerea deşeurilor şi rate ridicate de reciclare în toate sectoarele.

În România, 101 depozite de deşeuri care nu corespundeau standardelor au beneficiat de o perioadă de tranziţie. Ele ar fi trebuit să fie închise până în iulie 2019. Conform informaţiilor primite din România, 86 de depozite de deşeuri sunt acum închise şi reabilitate. Planificarea pentru închiderea şi reabilitarea celor 15 depozite de deşeuri rămase este incertă, deoarece pentru majoritatea acestora lucrările de închidere nu au început încă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG