Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a deschis două investigații împotriva Apple


Comisia Europeană a deschis marți două investigații antitrust, pentru a evalua dacă normele Apple pentru dezvoltatorii de aplicații, cu privire la distribuirea aplicațiilor prin App Store, încalcă regulile Uniunii Europene privind concurența.

Investigațiile se referă în special la utilizarea obligatorie a propriului sistem de achiziție în aplicația Apple și restricțiile impuse dezvoltatorilor de a informa utilizatorii de iPhone și iPad despre posibilitățile de cumpărare alternative mai ieftine din afara aplicațiilor.

„Trebuie să ne asigurăm că regulile Apple nu distorsionează concurența pe piețe unde compania concurează cu alți dezvoltatori de aplicații, ca de exemplu în cazul serviciului de streaming muzical Apple Music sau cu Apple Books”, a afirmat Margrethe Vestager, Comisarul pentru concurență al Uniunii Europene.

Investigațiile au fost deschise după plângeri depuse de Spotify și Rakuten, companie care distribuie e-book-uri și audiobook-uri.

Spotify afirmă că Apple folosește App Store pentru a descuraja inovarea și limita alegerile consumatorilor în favoarea propriului serviciu Apple Music. Rakuten a transmis o plângere similară UE anul acesta, susținând că este anticoncurențial ca Apple să perceapă un comision de 30% pentru vânzarea de cărți în format electronic.

Apple și-a exprimat dezamăgirea cu privire la investigațiile anunțate de Comisie.

„Este dezamăgitor cum Comisia Europeană promovează aceste reclamații nefondate venite din partea unei mâini de companii care pur și simplu vor o masă gratuită și nu doresc să respecte aceleași reguli ca toată lumea”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple pentru The Verge.

XS
SM
MD
LG