Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a aprobat aproape un miliard de lei pentru Autostrada Moldovei


Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat aprobarea de către Comisia Europeană a proiectului de aproape un miliard de lei pentru primul tronson din Autostrada Moldovei aflat în stadiu de execuție, varianta de ocolire a municipiului Bacău.

Proiectul a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor împreună cu CNAIR, în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, la data de 22 noiembrie 2019.

„La 22 noiembrie 2019, România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuţie din partea Fondului de coeziune pentru "Construcţia variantei de ocolire Bacău", selectat de către autoritatea de management pentru axa prioritară 1, "Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T si a metroului" din cadrul programului operaţional "Infrastructura Mare".

România a furnizat Comisiei toate informaţiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu. Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanţării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier şi 7 intersecţii. La finalizarea implementării, varianta de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile şi pentru autovehiculele grele", a precizat ministrul Bode, pe pagina sa de Facebook.

Valoarea totală a proiectului este de 968,781 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, este 811,102 milioane de lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată - 689,437 milioane de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121,665 milioane de lei va fi finanţată din bugetul beneficiarului).

„Este încă o dovada a faptului ca Moldova nu e uitată. Astfel, prima porţiune de autostradă pentru zona Moldovei, şi anume Varianta de ocolire a Bacăului, beneficiază începând de astăzi de finanţare europeană. Şi asta în condiţiile în care, anul trecut, vechea guvernare PSD a trimis CE documentaţii incomplete, fără planuri de management de mediu, pentru mai multe obiective de infrastructură. De data aceasta, reprezentanţii europeni au găsit parteneri de dialog şi iată că munca de echipă şi seriozitatea cu care sunt transmise datele şi informaţiile solicitate de către Comisie dau roade", a mai arătat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Prima bucată de autostradă din Moldova se află în construcție în prezent lângă Bacău - 16 km din viitoarea A7 care va brăzda Moldova de la Nord la Sud și care fac parte din proiectul Centurii Bacăului în lungime totală de 32 de km.

Lucrările la Varianta Ocolitoare Bacău au ajuns la un stadiu de circa 69%, constructor fiind asocierea de companii românești UMB-Tehnostrade, chiar din zonă.

Bucata de autostradă ar putea fi deschisă traficului la începutul anului 2021. Deja pe multe zone constructorul a așternut asfaltul, ba a și montat parapete în multe puncte.

Denumită și „coloana vertebrală a Moldovei”, autostrada A7 ar urma să străbată regiunea de la Nord la Sud, unind-o cu Muntenia și București. A7 ar urma practic să preia tot traficul care acum se desfășoară pe DN2/E85, unul dintre cele mai aglomerate și periculoase drumuri din țară, artera pe care se desfășoară cea mai mare parte a traficului din Moldova.

A7 e împărțit în câteva sectoare diferite, pe unul dintre ele - Centura Bacăului (16 km din A7) - deja se execută lucrări, proiectul având șanse foarte mari de a fi gata în 2021.

Cum este împărțită viitoarea Autostradă a Moldovei (A7):

1. Ploiești - Buzău - în etapa de realizare SF și Proiectare
2. Buzău - Focșani - în etapa de realizare SF și Proiectare
3. Focșani - Bacău - în etapa de realizare SF și Proiectare
4. Centura Bacău - în execuție, termen de finalizare 2021
5. Bacău - Roman - în etapa de realizare SF și Proiectare
6. Roman - Pașcani - în etapa de realizare SF și Proiectare
7. Pașcani - Suceava - în licitație pentru SF+PT
8. Suceava - Siret - în licitație pentru SF+PT

XS
SM
MD
LG