''În timp ce epidemia cu noul coronavirus se intensifică, Mecanismul de Protecţie Civilă al UE a fost activat în urma unei cereri de asistenţă din partea Franţei, pentru a oferi asistenţă consulară cetăţenilor UE în Wuhan'', potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Cel puţin 250 de francezi şi peste 100 de cetăţeni ai altor state membre ale UE vor fi repatriaţi cu două avioane care vor decola din Wuhan, oraşul chinez aflat în carantină din cauza epidemiei cu noul coronavirus, a anunţat marţi Comisia Europeană, care a activat, la cererea Franţei, mecanismul de protecţie civilă al UE, relatează AFP.
În baza acestui mecanism au fost trimise la Wuhan două avioane pentru operaţiunea de evacuare, dar numai persoanele „sănătoase ori asimptomatice vor fi autorizate să călătorească'', mai precizează executivul UE.
Cu primul avion vor fi evacuaţi cei circa 250 de cetăţeni francezi, grupul celor din alte state membre ale UE urmând să fie preluat de al doilea avion. Prin activarea mecanismului de protecţie civilă al UE, Comisia Europeană cofinanţează această operaţiune. Prima aeronavă urmează să decoleze din Franţa miercuri dimineaţă, iar a doua în altă zi din cursul acestei săptămâni.
Orice cetăţean european din regiunea respectivă din China, indiferent de naţionalitate, poate solicita repatrierea, arată comunicatul Comisiei Europene. În zilele următoare ar putea fi depuse şi alte cereri de asistenţă.
Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinanţ, citată de Agerpres, a anunţat că Centrul UE de coordonare a reacţiei la situaţii de urgenţă dialoghează cu statele membre.
Conform cifrelor OMS, citate de EFE, au fost înregistrate 4.275 de cazuri de coronavirus în China, cu 106 decese, în timp ce alţi 45 de pacienţi din 13 ţări au avut rezultate pozitive la testele pentru acest coronavirus.
„Uniunea Europeană nu își uită cetățenii, oriunde s-ar afla aceștia. Două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul Mecanismului UE pentru Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni din zona Wuhan. Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) lucrează fără oprire și colaborează cu statele membre și cu Ambasada Chinei la Bruxelles. De asemenea, putem oferi ajutor suplimentar dacă va fi nevoie”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides a declarat că situația este atent monitorizată de instituțiile europene. „Suntem pregătiți să sprijinim statele membre și să ne asigurăm că Uniunea Europeană va răspunde în mod coordonat acestei situații, atât în afara, cât și în interiorul UE. Vom continua să monitorizăm cu atenție situația, împreună cu Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor”, a spus ea.