Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro pentru practici abuzive în beneficiul Facebook Marketplace


Logoul Meta
Logoul Meta

Comisia Europeană a amendat Meta cu 797,72 de milioane de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale Uniunii Europene.

Comisia impută Meta că a legat serviciul său online de anunțuri clasificate, Facebook Marketplace, de rețeaua sa socială Facebook și că a impus condiții comerciale neloiale altor furnizori de servicii de anunțuri clasificate online.

Meta este o companie multinațională de tehnologie din SUA.

Produsul său emblematic este rețeaua personală de socializare Facebook.

De asemenea, oferă un serviciu online de anunțuri clasificate, numit „Facebook Marketplace”, unde utilizatorii pot cumpăra și vinde bunuri.

Ancheta Comisiei a constatat că Meta este dominantă pe piața rețelelor sociale personale, care este cel puțin la nivelul Spațiului Economic European (SEE), precum și pe piețele naționale de publicitate afișate online pe rețelele sociale.

În special, Comisia a constatat că Meta a abuzat de pozițiile sale dominante, încălcând articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”).

„Astăzi amendăm Meta cu 797,72 milioane de euro pentru abuzul de poziție dominantă pe piața serviciilor personale de rețele sociale și pentru publicitate afișată online pe platformele de social media.

Meta și-a legat serviciul online de anunțuri clasificate Facebook Marketplace de rețeaua sa socială personală Facebook și a impus condiții comerciale neloiale altor furnizori de servicii de anunțuri clasificate online.

A făcut acest lucru pentru a beneficia de propriul serviciu Facebook Marketplace, oferindu-i astfel avantaje pe care alți furnizori de servicii de anunțuri online nu le-au putut egala.

Acest lucru este ilegal conform normelor antitrust ale UE. Meta trebuie acum să oprească acest comportament”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență.

Ce îi impută Comisia Europeană companiei Meta

  • Asocierea serviciului său online de anunțuri clasificate Facebook Marketplace de rețeaua personală de socializare Facebook;
    • Aceasta înseamnă că toți utilizatorii Facebook au automat acces și sunt expuși în mod regulat la Facebook Marketplace, indiferent dacă doresc sau nu.
    • Comisia a constatat că concurenții Facebook Marketplace pot fi excluși, pentru că Facebook Marketplace oferă un avantaj substanțial de distribuție pe care concurenții nu îl pot egala.
  • Impunerea unilaterală a condițiilor comerciale neloiale altor furnizori de servicii de anunțuri clasificate online care fac publicitate pe platformele Meta, în special pe rețelele sale sociale foarte populare Facebook și Instagram.
    • Acest lucru îi permite Meta să utilizeze date legate de reclame generate de alți agenți de publicitate în beneficiul exclusiv al Facebook Marketplace.

Cum a fost stabilit cuantumul amenzii

Comisia a ordonat Meta să pună capăt efectiv comportamentului său și să se abțină de la repetarea încălcării sau de la adoptarea unor practici cu un obiect sau efect echivalent în viitor.

Amenda de 797,72 milioane de euro a fost stabilită pe baza orientărilor Comisiei din 2006 privind amenzile.

La stabilirea nivelului amenzii, Comisia a ținut cont de durata și gravitatea încălcării, precum și de cifra de afaceri a Facebook Marketplace la care se referă încălcările și care, prin urmare, definește cuantumul de bază al amenzii.

În plus, Comisia a luat în considerare cifra de afaceri totală a Meta, pentru a descuraja și alte companii cu resurse la fel de semnificative precum cele ale Meta.

În iunie 2021 , Comisia a deschis o procedură oficială cu privire la un posibil comportament anticoncurențial al Facebook.

În decembrie 2022, Comisia a trimis Meta o comunicare a obiecțiilor la care Meta a răspuns în iunie 2023.

Articolul 102 din TFUE și articolul 54 din Acordul SEE interzic abuzul de poziție dominantă.

Ca atare, dominația pieței nu este ilegală în conformitate cu normele antitrust ale UE.

Cu toate acestea, companiile dominante au o responsabilitate specială de a nu abuza de poziția lor puternică de pe piață prin restrângerea concurenței, fie pe piața în care sunt dominante, fie pe piețe separate.

Amenzile aplicate companiilor care au încălcat normele antitrust ale UE sunt plătite în bugetul general al UE.

Aceste venituri nu sunt alocate pentru anumite cheltuieli, dar contribuțiile statelor membre la bugetul UE pentru anul următor sunt reduse în consecința aplicării acestor amenzi.

Prin urmare, amenzile ajută la finanțarea UE și la reducerea sarcinii pentru contribuabili.


Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG