Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană anticipează o creștere rapidă a șomajului


Pandemia de coronavirus a contribuit la accentuarea creșterii șomajului pe plan european
Pandemia de coronavirus a contribuit la accentuarea creșterii șomajului pe plan european

Un raport al Comisiei Europene, publicat în ziua în care Ursula von der Leyen prezintă Starea Uniunii, arată că este așteptată o creștere accentuată a șomajului în Uniunea Europeană care va ajunge la la 9% finalul anului 2020, față de 7,2% acum.

Raportul preconizează că economia va reveni la o creștere pozitivă în 2021, însă perspectivele sunt incerte, iar modul în care va evolua situația în materie de sănătate publică se va dovedi crucial.

Pandemia provocată de coronavirus a zguduit până în temelii Europa și întreaga lume. 150 de mii de europeni și-au pierdut viața, dar Comisia susține că tragedia ar fi fost mult mai mare dacă Uniunea Europeană și statele sale membre nu acționau rapid și hotărâtor pentru a proteja viețile și mijloacele de subzistență ale europenilor.

Comisia Europeană arată că din luna martie au fost adoptate 828 de măsuri, inclusiv 373 de decizii privind ajutoare de stat prin care întreprinderile din Europa primesc un colac de salvare.

54 de miliarde de Euro au fost instituite într-un timp record ca inițiative pentru investiții, pentru a asigura lichidități întreprinderilor și sprijin pentru sectorul asistenței medicale. Sprijinul direct al UE se ridică la 70 de miliarde de euro. Alte 200 de miliarde de euro au fost disponibilizate de Banca Europeană de Investiții.

Suma totală mobilizată pentru intervenție până în prezent a ajuns la 4.200 de miliarde euro, ceea ce reprezintă peste 30 % din produsul intern brut al Uniunii Europene.

Lunile și anii următori reprezintă un moment crucial în istoria europeană și pentru generațiile viitoare, se mai arată în raportul Comisiei, ce va fi prezentat astăzi de Președintele Ursula von der Leyen în discursul privind Starea Uniunii din Parlamentul European.

XS
SM
MD
LG