Linkuri accesibilitate

Mai multe bănci rusești vor fi deconectate de la SWIFT


Măsurile luate privind decuplarea de la SWIFT vizează descurajarea acțiunilor întreprinse de Rusia lui Vladimir Putin în Ucraina. În imagine: poster din Ucraina al artistului Yuriy Neroslik
Măsurile luate privind decuplarea de la SWIFT vizează descurajarea acțiunilor întreprinse de Rusia lui Vladimir Putin în Ucraina. În imagine: poster din Ucraina al artistului Yuriy Neroslik

Comisia Europeană a decis ca mai multe bănci rusești să fie deconectate de la sistemul electronic de plăți bancare - SWIFT. Declarația este semnată de liderii Comisiei Europene, SUA, Regatul Unit și Canada.

Vom cere socoteală Rusiei și vom asigura colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin”, se arată în declarația comună.

Semnatarii documentului menționează că pe măsură ce forțele ruse atacă Kievul și alte orașe ucrainene, Rusia urmează să fie tot mai izolată și suporte costuri care o vor îndepărta de sistemul financiar internațional.

Prima măsură care urmează să fie implementată se referă la faptul că băncile rusești selectate vor fi eliminate din sistemul SWIFT.

Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global. În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre”, se arată în documentul semnat sâmbătă noapte.

O a treia măsură se referă la sancționarea persoanelor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și acțiunile guvernului rus. Rușii bogați nu vor mai avea acces la pașapoarte care să le permită să devină cetățeni ai țărilor care au semnat Declarația.

Săptămâna viitoare urmează să apară un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor financiare prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate care există în jurisdicțiile noastre”.

Sancțiuni urmează să primească și oficialii și elita rusă apropiată de Vladimir Putin, dar și familiile acestora prin înghețarea activelor aflate în statele care au semnat declarația.

Vom intensifica sau ne vom coordona împotriva dezinformării și a altor forme de război hibrid”, se precizează la finalul Declarației.

Decizia luată a venit după ce Germania, Italia, Ungaria și Cipru au fost convinse să deconecteze Rusia de la sistemul SWIFT.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG