Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană decide să prelungească cu un an avantajele comerciale ale Ucrainei


Importurile de grâu sau porumb din Ucraina au atins un nivel record în România anul trecut, faţă de anii precedenţi.

UE va prelungi avantajele comerciale ale Ucrainei cu un an, a anunțat Comisia Europeană.

Măsura privește, în special, taxele la import.

Decizia fusese aprobată de reprezentanții guvernelor în cadrul Consiliului UE, însă trebuia publicată și de către executivul european.

Până la 15 septembrie, interdicțiile pe importuri ale cerealelor către România și celelalte țări est-europene vor fi și ele ridicate. Domeniile de aplicare ale măsurilor se va reduce, pentru a putea îmbunătăți culoarele de solidaritate.

„Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave și capacitatea limitată de stocare a cerealelor înainte de sezonul de recoltare, întâlnite în cinci state membre”, precizează comunicatul Comisiei.

Importurile, consideră membrii UE, n-ar mai trebui să fie o problemă odată cu lansarea platformei de coordonare a fluxului comercial, la care participă țările vecine Ucrainei și autoritățile de la Bruxelles.

„În cazul în care tranzitul mărfurilor ucrainene este împiedicat de cerințe nejustificat de împovărătoare în unul sau mai multe dintre cele cinci state membre, Comisia va reevalua dacă condițiile de fond pentru impunerea acestor măsuri preventive rămân valabile”, transmite Comisia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG